Blog młodej mamy o eksperymentach muffinkowych dedykowany wszystkim moim przyjaciołom rozrzuconym po całym świecie z którymi na co dzień nie mogę wypić pysznej kawy i dialektując się smakiem muffinek spędzać z nimi niezapomniane chwile. Blog zawiera Przepisy na muffinki, szybkie, niezawodne, pachnące, zachwycające babeczki. Słodkie, ostre, pikantne, alkoholowe, korzenne, owocowe, orzechowe, niskokaloryczne, dietetyczne, bezglutenowe, zdrowe przekąski muffinkowe dla każdego, dla dzieciaków, dla kobiet w ciąży, dla osob o wyrafinowanym smaku. Po prostu apetyczne muffinki, które zawsze poprawią nam nastrój, zaczarują nasz dzień, ukoronują każde przyjęcie, uroczystość, czy też poratują jak przyjdą niespodziewani goście, których chcemy poczęstować czymś wyjątkowym. Nie musisz być mistrzem cukiernictwa, aby zaskoczyć innych niepowtarzalnymi muffinkami o smaku i zapachu, którego nie da się zapomnieć. MUFFINKUJ Z NAMI!

środa, 13 czerwca 2012

Niskokaloryczna,beztłuszczowa bananowa muffinka

Witajcie muffinkujący,
Co raz częściej słyszę, że moje muffinki: "wyglądaja apetycznie, ale jestem na diecie". To zainspirowało mnie, żeby pomyśleć o muffince dietetycznej. Ale takiej naprawdę fit. Bez cukru, bez żółtka, bez oliwy, bez masła. Jejku ktoś powiedział to co to będzie. Ano w Nowym Sączu dla fanki OneMinuteMuffin a mojej serdecznej koleżanki skomponowalam specjalną muffinkę. Zresztą razem własnoręcznie ją wykonałyśmy bawiąc się przy tym doskonale :-))
Przedstawiam Wam muffinkę. Niskokaloryczna, beztłuszczowa bananowa muffinka z żurawiną i muesli.






Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1/3 muesli owocowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 1/2 szklanki rozgniecionych dojrzałych bananów
1 białko
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 szklanki żurawiny
do posypania: cynamon

Jak to się robi?

1. Mieszamy makę, muesli, proszek do pieczenia, sodę, sól. (składniki suche)




2. Ubijamy białko. Dodajemy cukier waniliowy.



3. Dodajemy rozgniecione banany i mieszamy delikatnie łyżką. (składniki mokre)



4. Dodajemy skladniki mokre do suchych. Wsypujemy żurawinę.




Tym razem użyłyśmy silikonowych papilotek stąd  nie ma potrzeby wkładania ich do foremki muffinkowej.
Napełniamy silikonowe papilotki ciastem do 3/4 ich wysokości.





Posypujemy cynamonem.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C na ok 20 minut.

Muffinki mają ok 80 kalorii stąd moja Monia, która jest na diecie zjadła prawie wszystkie w jeden
wieczór. I tak ot jest z tymi dietetycznymi muffinkami, że je się ich duuuużo :-)


4 komentarze:

  1. mmm, fajne i jeszcze dietetyczne :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę smaczne pomimo braku wszystkich standardowych składników muffinek. A ze dietetyczne to znikły ekspresowo ;-) Muffinkujesz cos ze mną?

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki za przepis. Z chęcią wypróbuje kolejnego beztłuszczowego :). W tym spróbuję użyć mąki pełnoziarnistej lub razowej, oraz otrąb, płatków owsianych, ziaren słonecznika i dyni zamiast musli.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super! To czekam na wrazenia :-) Jak wyszlo???

    OdpowiedzUsuń