Blog młodej mamy o eksperymentach muffinkowych dedykowany wszystkim moim przyjaciołom rozrzuconym po całym świecie z którymi na co dzień nie mogę wypić pysznej kawy i dialektując się smakiem muffinek spędzać z nimi niezapomniane chwile. Blog zawiera Przepisy na muffinki, szybkie, niezawodne, pachnące, zachwycające babeczki. Słodkie, ostre, pikantne, alkoholowe, korzenne, owocowe, orzechowe, niskokaloryczne, dietetyczne, bezglutenowe, zdrowe przekąski muffinkowe dla każdego, dla dzieciaków, dla kobiet w ciąży, dla osob o wyrafinowanym smaku. Po prostu apetyczne muffinki, które zawsze poprawią nam nastrój, zaczarują nasz dzień, ukoronują każde przyjęcie, uroczystość, czy też poratują jak przyjdą niespodziewani goście, których chcemy poczęstować czymś wyjątkowym. Nie musisz być mistrzem cukiernictwa, aby zaskoczyć innych niepowtarzalnymi muffinkami o smaku i zapachu, którego nie da się zapomnieć. MUFFINKUJ Z NAMI!

sobota, 16 czerwca 2012

Muffinka piwno-serowa z pieprzem

Muffinkujący!
Pewnie nie ma wśród nas osoby, która nie trzymałaby dzisiaj kciuki za naszą reprezentację!!!
Z przyjaciółmi, z rodzinami już jesteśmy umówieni na wspólne przeżywanie dzisiejszego meczu z Czechami.
Dlatego na dzisiejsze emocje proponuję muffinkę na ostro piwno-serową z pieprzem. Mecz też z pewnością będzie pełen emocji więc taka przekąska na dziś to idealny duet.
No i moje kochane papilotki. Znalazłam złote papilotki idealne na moje dzisiejsze nastawienie co do wyniku meczu. Musimy wygrać i tyle! Do dzieła!




Składniki:
2 1/4 szklanki mąki pszennej
 2 łyżki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 jajko
4 łyżki roztopionego, ostudzonego masla
2 łyżeczki musztardy dijon
1 szklanka piwa- ja użyłam Guiness
1 1/4 szklanki startego sera
sera feta do posypania


Jak to się robi?
1. Mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, pieprz.(skladniki suche)




2. Roztapiamy masło.


3. Chłodzimy masło poprzez włożenie szklanki z masłem do zimnej wody.


4. Ubijamy jajko.

 5. Dodajemy masło, musztardę i miksujemy.




6. Dodajemy powoli piwo i delikatnie miksujemy.




7. Dodajemy starty ser i delikatnie mieszamy łyżką.(skladniki mokre)


8. Mieszamy składniki mokre z suchymi. Mieszamy łyżką.





Wykładamy blaszkę muffinkową papilotkami. Napełniamy papilotki ciastem do 3/4 ich wysokości. Posypujemy pokruszonym serem feta.

Wkładamy do nagrzanego do 190-200 stopni C piekarnika na ok 20 minut.














1 komentarz:

  1. Uwielbiam wytrawne muffiny :) W Twojej wersji zdecydowanie rozgrzeją kibiców przed meczem :)

    OdpowiedzUsuń