Blog młodej mamy o eksperymentach muffinkowych dedykowany wszystkim moim przyjaciołom rozrzuconym po całym świecie z którymi na co dzień nie mogę wypić pysznej kawy i dialektując się smakiem muffinek spędzać z nimi niezapomniane chwile. Blog zawiera Przepisy na muffinki, szybkie, niezawodne, pachnące, zachwycające babeczki. Słodkie, ostre, pikantne, alkoholowe, korzenne, owocowe, orzechowe, niskokaloryczne, dietetyczne, bezglutenowe, zdrowe przekąski muffinkowe dla każdego, dla dzieciaków, dla kobiet w ciąży, dla osob o wyrafinowanym smaku. Po prostu apetyczne muffinki, które zawsze poprawią nam nastrój, zaczarują nasz dzień, ukoronują każde przyjęcie, uroczystość, czy też poratują jak przyjdą niespodziewani goście, których chcemy poczęstować czymś wyjątkowym. Nie musisz być mistrzem cukiernictwa, aby zaskoczyć innych niepowtarzalnymi muffinkami o smaku i zapachu, którego nie da się zapomnieć. MUFFINKUJ Z NAMI!

wtorek, 26 czerwca 2012

Muffinka dla weganów-cukiniowo-bananowa z orzechami

Muffinkujący!
Wśród nas jest sporo weganów dlatego dzisiaj coś specjalnie dla nich. Sezon na cukinię trwa stąd postanowiłam coś poekperymentować z tym wdzięcznym warzywem.
 Muffinka z cukinią? Brzmi egzotycznie i tak też smakuje. Do tego dołożyłam banany, mus jabłkowy waniliowe mleko sojowe, orzechy. Następnie dodałam troszkę charakteru tej muffince przyprawiając ją cynamonem. Naprawdę pychotka nie tylko dla weganów :-))
Polecam kompozycję cukiniowo-bananową dla wytwornych smakoszy muffinkowych ;-)





Składniki:
1 1/4 szklanki mąki wieloziarnistej
1/4 szklanki prawdziwego kakao
1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
1 dojrzały banan
3/4 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki musu jabłkowego
3/4 szklanki sojowego mleka waniliowego
1 szklanka startej cukini
1/4 szklanki zmiksowanych na grubo orzechów


Jak to się robi??

1. Mieszamy łyżką mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon.(składniki suche)




2. Tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem rozgniatamy banana. Dodajemy mus jabłkowy.





|DOBRA RADA:
Mus jabłkowy można kupić w sieci sklepów Aldi gotowy Apfelmus lub po prostu zagotować pokrojone w kostkę jabłka i następnie zmiksować je. Mus jabłkowy jest gotowy do zmuffinkowania.

3. Dodajemy cukier i mleko sojowe. Mieszamy łyżką.







4. Dodajemy startą na dużych oczkach cukinię.





5. Dodajemy zmiksowane na grubo orzechy. (składniki mokre)




6.  Mieszamy składniki mokre z suchymi.




Wykładamy blaszkę muffinkową papilotkami. Napełniamy papilotki ciastem do 3/4 ich wysokości. Wkładamy do nagrzanego do 190-200 stopni C piekarnika na ok 15-20 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz