Blog młodej mamy o eksperymentach muffinkowych dedykowany wszystkim moim przyjaciołom rozrzuconym po całym świecie z którymi na co dzień nie mogę wypić pysznej kawy i dialektując się smakiem muffinek spędzać z nimi niezapomniane chwile. Blog zawiera Przepisy na muffinki, szybkie, niezawodne, pachnące, zachwycające babeczki. Słodkie, ostre, pikantne, alkoholowe, korzenne, owocowe, orzechowe, niskokaloryczne, dietetyczne, bezglutenowe, zdrowe przekąski muffinkowe dla każdego, dla dzieciaków, dla kobiet w ciąży, dla osob o wyrafinowanym smaku. Po prostu apetyczne muffinki, które zawsze poprawią nam nastrój, zaczarują nasz dzień, ukoronują każde przyjęcie, uroczystość, czy też poratują jak przyjdą niespodziewani goście, których chcemy poczęstować czymś wyjątkowym. Nie musisz być mistrzem cukiernictwa, aby zaskoczyć innych niepowtarzalnymi muffinkami o smaku i zapachu, którego nie da się zapomnieć. MUFFINKUJ Z NAMI!

wtorek, 19 czerwca 2012

Orzeźwiająca muffinka z pomarańczą i żurawiną


Muffinkujący!
Za oknem upał więc dzisiaj coś na orzeźwienie. Muffinka ze słoneczną pomarańczą i wytworną żurawiną :-)
Idealna przekąska na upały. Idealnie smakuje na świeżym powietrzu. Może zabierzecie ją na piknik?
Zobaczcie jak można się muffinkami pobawić! Ależ to przyozdabianie jest relaksujące. Ile radości!




Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki mąki kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
2/3 szklanki cukru pudru
2 czekolady
1/3 szklanki oliwy
1 jajko
3/4 szklanki mleka
miąższ z jednej pomarańczy
1/3 szklanki żurwainy suszonej
1 kostka czekolady typu nugat z orzechami



Jak to się robi?


1. Miksujemy jajko. Dodajemy mleko i oliwę. Miksujemy wszystko razem. (składniki mokre)







2. Mieszamy mąkę pszenną. Dodajemy mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier puder.








3. Mieszamy składniki suche z mokrymi.





4. Dodajemy pokrojoną czekoladę nugatową. (składniki suche)







5. Dodajemy miąższ z pomarańczy i mieszamy delikatnie łyżką. Przyznam, że to nie takie proste, aby ten miąższ wydobyć. Ale znalazłam na to sposób. Zobaczcie sami. Mam nadzieję, że zdjęcia będą pomocne.










Wykładamy blaszkę muffinkową papilotkami Napełniamy papilotki ciastem do 3/4 ich wysokości.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na ok 20  minut. Muffinki powinny nam lekko zbrązowieć wtedy wiemy, że są gotowe.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz