Witajcie muffinkujący,
Co raz częściej słyszę, że moje muffinki: "wyglądaja apetycznie, ale jestem na diecie". To zainspirowało mnie, żeby pomyśleć o muffince dietetycznej. Ale takiej naprawdę fit. Bez cukru, bez żółtka, bez oliwy, bez masła. Jejku ktoś powiedział to co to będzie. Ano w Nowym Sączu dla fanki OneMinuteMuffin a mojej serdecznej koleżanki skomponowalam specjalną muffinkę. Zresztą razem własnoręcznie ją wykonałyśmy bawiąc się przy tym doskonale :-))
Przedstawiam Wam muffinkę. Niskokaloryczna, beztłuszczowa bananowa muffinka z żurawiną i muesli.
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1/3 muesli owocowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 1/2 szklanki rozgniecionych dojrzałych bananów
1 białko
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 szklanki żurawiny
do posypania: cynamon
Jak to się robi?
1. Mieszamy makę, muesli, proszek do pieczenia, sodę, sól. (składniki suche)
2. Ubijamy białko. Dodajemy cukier waniliowy.
3. Dodajemy rozgniecione banany i mieszamy delikatnie łyżką. (składniki mokre)
4. Dodajemy skladniki mokre do suchych. Wsypujemy żurawinę.
Tym razem użyłyśmy silikonowych papilotek stąd nie ma potrzeby wkładania ich do foremki muffinkowej.
Napełniamy silikonowe papilotki ciastem do 3/4 ich wysokości.
Posypujemy cynamonem.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C na ok 20 minut.
Muffinki mają ok 80 kalorii stąd moja Monia, która jest na diecie zjadła prawie wszystkie w jeden
wieczór. I tak ot jest z tymi dietetycznymi muffinkami, że je się ich duuuużo :-)
Co raz częściej słyszę, że moje muffinki: "wyglądaja apetycznie, ale jestem na diecie". To zainspirowało mnie, żeby pomyśleć o muffince dietetycznej. Ale takiej naprawdę fit. Bez cukru, bez żółtka, bez oliwy, bez masła. Jejku ktoś powiedział to co to będzie. Ano w Nowym Sączu dla fanki OneMinuteMuffin a mojej serdecznej koleżanki skomponowalam specjalną muffinkę. Zresztą razem własnoręcznie ją wykonałyśmy bawiąc się przy tym doskonale :-))
Przedstawiam Wam muffinkę. Niskokaloryczna, beztłuszczowa bananowa muffinka z żurawiną i muesli.
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1/3 muesli owocowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 1/2 szklanki rozgniecionych dojrzałych bananów
1 białko
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 szklanki żurawiny
do posypania: cynamon
Jak to się robi?
1. Mieszamy makę, muesli, proszek do pieczenia, sodę, sól. (składniki suche)
2. Ubijamy białko. Dodajemy cukier waniliowy.
3. Dodajemy rozgniecione banany i mieszamy delikatnie łyżką. (składniki mokre)
4. Dodajemy skladniki mokre do suchych. Wsypujemy żurawinę.
Tym razem użyłyśmy silikonowych papilotek stąd nie ma potrzeby wkładania ich do foremki muffinkowej.
Napełniamy silikonowe papilotki ciastem do 3/4 ich wysokości.
Posypujemy cynamonem.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C na ok 20 minut.
Muffinki mają ok 80 kalorii stąd moja Monia, która jest na diecie zjadła prawie wszystkie w jeden
wieczór. I tak ot jest z tymi dietetycznymi muffinkami, że je się ich duuuużo :-)
mmm, fajne i jeszcze dietetyczne :D
OdpowiedzUsuńNaprawdę smaczne pomimo braku wszystkich standardowych składników muffinek. A ze dietetyczne to znikły ekspresowo ;-) Muffinkujesz cos ze mną?
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis. Z chęcią wypróbuje kolejnego beztłuszczowego :). W tym spróbuję użyć mąki pełnoziarnistej lub razowej, oraz otrąb, płatków owsianych, ziaren słonecznika i dyni zamiast musli.
OdpowiedzUsuńSuper! To czekam na wrazenia :-) Jak wyszlo???
OdpowiedzUsuń