Blog młodej mamy o eksperymentach muffinkowych dedykowany wszystkim moim przyjaciołom rozrzuconym po całym świecie z którymi na co dzień nie mogę wypić pysznej kawy i dialektując się smakiem muffinek spędzać z nimi niezapomniane chwile. Blog zawiera Przepisy na muffinki, szybkie, niezawodne, pachnące, zachwycające babeczki. Słodkie, ostre, pikantne, alkoholowe, korzenne, owocowe, orzechowe, niskokaloryczne, dietetyczne, bezglutenowe, zdrowe przekąski muffinkowe dla każdego, dla dzieciaków, dla kobiet w ciąży, dla osob o wyrafinowanym smaku. Po prostu apetyczne muffinki, które zawsze poprawią nam nastrój, zaczarują nasz dzień, ukoronują każde przyjęcie, uroczystość, czy też poratują jak przyjdą niespodziewani goście, których chcemy poczęstować czymś wyjątkowym. Nie musisz być mistrzem cukiernictwa, aby zaskoczyć innych niepowtarzalnymi muffinkami o smaku i zapachu, którego nie da się zapomnieć. MUFFINKUJ Z NAMI!

piątek, 6 lipca 2012

Muffiny malinowo-migdałowe z gorzką czekoladą

Muffinkujący!
Upał upał upał! A ja właśnie wyciągnęłam z piekarnika muffiny.
Jest w nich to co udało mi się dzisiaj upolować na targu-maliny!
Do tego migdały, gorzka czekolada i przepis na letnią muffinkę gotowy :-))




Składniki:
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2łyżeczki soli
  • 2/3szklanki cukru
  • 3/4 szklanki świeżo startej gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka malin
  • kilka kropel cytryny
Do posypania: płatki migdałowe ok 1/3 szklanki, starta czekolada ok 1/4 szklanki

Jak to się robi??

1. Mieszamy mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia.

2. Dodajemy startą czekoladę.  Mieszamy łyżką.




3. Dodajemy delikatnie maliny. Mieszamy delikatnie łyżką najlepiej drewnianą lub plastikową. (składniki suche)


4.  Ubijamy jajko.


5. Dodajemy oliwę, mleko i ubijamy.


6. Wciskamy kilka kropel cytryny. Miksujemy. (składniki mokre)


7. Mieszamy składniki suche z mokrymi.Delikatnie mieszamy.



8. Wykładamy blaszkę muffinkową papierowymi papilotkami. Napełniamy papilotki ciastem do ok 2/3 ich wysokości.


9. Posypujemy płatkami migdałów i startą czekoladą.







Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na ok 20 minut.



4 komentarze:

  1. Jakie piękne papilotki! a muffinki musiały być strasznie smaczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Papilotki typowo letnie o kolorze lazurowego wybrzeża ;-))) Sama myśl już orzeźwia! Malina, migdały i gorzka czekolada to moja ulubiona kombinacja muffinkowa. A jaka jest Twoja ulubiona muffinka?? pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam muffiny, po zobaczeniu Twoich uciekam do kuchni , może i ja jakieś upiekę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super!!! Cieszy mnie to bardzo :-)) Mnie to eksperymentowanie wciągnęło na maksa. Za to zawsze każdy wie, że jak do mnie wpadnie to muffinka dostanie :-)) Daj znać, która muffinkę wybrałaś i jak poszło ;-))

    OdpowiedzUsuń