Blog młodej mamy o eksperymentach muffinkowych dedykowany wszystkim moim przyjaciołom rozrzuconym po całym świecie z którymi na co dzień nie mogę wypić pysznej kawy i dialektując się smakiem muffinek spędzać z nimi niezapomniane chwile. Blog zawiera Przepisy na muffinki, szybkie, niezawodne, pachnące, zachwycające babeczki. Słodkie, ostre, pikantne, alkoholowe, korzenne, owocowe, orzechowe, niskokaloryczne, dietetyczne, bezglutenowe, zdrowe przekąski muffinkowe dla każdego, dla dzieciaków, dla kobiet w ciąży, dla osob o wyrafinowanym smaku. Po prostu apetyczne muffinki, które zawsze poprawią nam nastrój, zaczarują nasz dzień, ukoronują każde przyjęcie, uroczystość, czy też poratują jak przyjdą niespodziewani goście, których chcemy poczęstować czymś wyjątkowym. Nie musisz być mistrzem cukiernictwa, aby zaskoczyć innych niepowtarzalnymi muffinkami o smaku i zapachu, którego nie da się zapomnieć. MUFFINKUJ Z NAMI!

czwartek, 19 lipca 2012

Muffinka jagodowa z mascarpone

Witajcie!
Tak tak dalej jagody. Zrobiłam się troche monotematyczna heheh
ale zmuffinkowane jagody są tak pyszne, że nie mogę się oprzeć dalszym eksperymentom z jagodami w roli głównej.
Dzisiaj postanowiłam muffinki jagodowe nadziać mascarpone. I tak powstała muffinka jagodowa w środku z małą delikatną niespodzianką rozpływającą się w ustach. Po prostu rewelacja! Polecam!





Składniki:
  • 1-½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • jajko
  • ¼ szklanki miodu płynnego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka jagódek
  • ¼ szklanki mascarpone  
  • do przyozdobienia: słupki migdałów
Jak to sie robi? 

1. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól.(składniki suche)





2. Ubijamy jajko.  



3. Dodajemy jogurt, miód, oliwę. Miksujemy.







4. Dodajemy cukier waniliowy. Miksujemy. (składniki mokre)



5. Mieszamy delikatnie łyżką składniki suche z mokrymi.








6. Dodajemy jagody i delikatnie mieszamy łyżką.





 Wykładamy blaszkę muffinkową papilotkami.Nakładamy do każdej papilotki ok. jedną łyżeczkę ciasta. Następnie nakładamy jedną łyżeczkę mascarpone. Ważne, aby mascarpone było schłodzone. Przykrywamy muffinkę znowu ciastem tak do ok. 3/4 wysokości papilotki.








Przyozdabiamy słupkami migdałów.


Wkładamy do nagrzanego do ok. 180 stopni C piekarnika na ok. 20-25 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz