Witajcie!
Tak tak dalej jagody. Zrobiłam się troche monotematyczna heheh
ale zmuffinkowane jagody są tak pyszne, że nie mogę się oprzeć dalszym eksperymentom z jagodami w roli głównej.
Dzisiaj postanowiłam muffinki jagodowe nadziać mascarpone. I tak powstała muffinka jagodowa w środku z małą delikatną niespodzianką rozpływającą się w ustach. Po prostu rewelacja! Polecam!
Składniki:
1. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól.(składniki suche)
2. Ubijamy jajko.
3. Dodajemy jogurt, miód, oliwę. Miksujemy.
4. Dodajemy cukier waniliowy. Miksujemy. (składniki mokre)
5. Mieszamy delikatnie łyżką składniki suche z mokrymi.
6. Dodajemy jagody i delikatnie mieszamy łyżką.
Wykładamy blaszkę muffinkową papilotkami.Nakładamy do każdej papilotki ok. jedną łyżeczkę ciasta. Następnie nakładamy jedną łyżeczkę mascarpone. Ważne, aby mascarpone było schłodzone. Przykrywamy muffinkę znowu ciastem tak do ok. 3/4 wysokości papilotki.
Przyozdabiamy słupkami migdałów.
Wkładamy do nagrzanego do ok. 180 stopni C piekarnika na ok. 20-25 minut.
Tak tak dalej jagody. Zrobiłam się troche monotematyczna heheh
ale zmuffinkowane jagody są tak pyszne, że nie mogę się oprzeć dalszym eksperymentom z jagodami w roli głównej.
Dzisiaj postanowiłam muffinki jagodowe nadziać mascarpone. I tak powstała muffinka jagodowa w środku z małą delikatną niespodzianką rozpływającą się w ustach. Po prostu rewelacja! Polecam!
Składniki:
- 1-½ szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki soli
- ½ szklanki jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- ¼ szklanki miodu płynnego
- 3 łyżki oliwy
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka jagódek
- ¼ szklanki mascarpone
- do przyozdobienia: słupki migdałów
1. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól.(składniki suche)
2. Ubijamy jajko.
3. Dodajemy jogurt, miód, oliwę. Miksujemy.
4. Dodajemy cukier waniliowy. Miksujemy. (składniki mokre)
5. Mieszamy delikatnie łyżką składniki suche z mokrymi.
6. Dodajemy jagody i delikatnie mieszamy łyżką.
Wykładamy blaszkę muffinkową papilotkami.Nakładamy do każdej papilotki ok. jedną łyżeczkę ciasta. Następnie nakładamy jedną łyżeczkę mascarpone. Ważne, aby mascarpone było schłodzone. Przykrywamy muffinkę znowu ciastem tak do ok. 3/4 wysokości papilotki.
Przyozdabiamy słupkami migdałów.
Wkładamy do nagrzanego do ok. 180 stopni C piekarnika na ok. 20-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz