Muffinkujący!
Uwielbiacie jagódki? Ja ostatnio na rynku warzywnym natknęłam się na świeże jagódki i nie mogłam się oprzeć, żeby nie spróbować ich zmuffinkować. Jakoś tak mnie natknęło, aby skomponować jagody z kokosem. Zobaczcie sami co z tego eksperymentu wyszło! Prezentuję Wam muffinki jagodowe z kokosem w roli głównej :-)
Składniki:
Jak to się robi?
1. Mieszamy mąkę, wórki kokosowe, sól, cukier i proszek do pieczenia.(składniki suche)
2. Ubijamy jajka.
3. Dodajemy masło. Miksujemy.
4. Dodajemy mleko. Miksujemy. (Składniki mokre)
5. Mieszamy składniki mokre z suchymi.Mieszamy łyżką.
6. Dodajemy jagody i delikatnie mieszamy łyżką.
Napełniamy silikonowe papilotki ciastem do ok 3/4 ich wysokości.
Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika na ok 15-20 minut.
Uwielbiacie jagódki? Ja ostatnio na rynku warzywnym natknęłam się na świeże jagódki i nie mogłam się oprzeć, żeby nie spróbować ich zmuffinkować. Jakoś tak mnie natknęło, aby skomponować jagody z kokosem. Zobaczcie sami co z tego eksperymentu wyszło! Prezentuję Wam muffinki jagodowe z kokosem w roli głównej :-)
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1/4 kostki roztopionego, schłodzonego masła
- 3/4 szklanki mleka
- 1 1/2 szklanki umytych i osuszonych jagód
Jak to się robi?
1. Mieszamy mąkę, wórki kokosowe, sól, cukier i proszek do pieczenia.(składniki suche)
2. Ubijamy jajka.
3. Dodajemy masło. Miksujemy.
4. Dodajemy mleko. Miksujemy. (Składniki mokre)
5. Mieszamy składniki mokre z suchymi.Mieszamy łyżką.
6. Dodajemy jagody i delikatnie mieszamy łyżką.
Napełniamy silikonowe papilotki ciastem do ok 3/4 ich wysokości.
Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika na ok 15-20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz