Blog młodej mamy o eksperymentach muffinkowych dedykowany wszystkim moim przyjaciołom rozrzuconym po całym świecie z którymi na co dzień nie mogę wypić pysznej kawy i dialektując się smakiem muffinek spędzać z nimi niezapomniane chwile. Blog zawiera Przepisy na muffinki, szybkie, niezawodne, pachnące, zachwycające babeczki. Słodkie, ostre, pikantne, alkoholowe, korzenne, owocowe, orzechowe, niskokaloryczne, dietetyczne, bezglutenowe, zdrowe przekąski muffinkowe dla każdego, dla dzieciaków, dla kobiet w ciąży, dla osob o wyrafinowanym smaku. Po prostu apetyczne muffinki, które zawsze poprawią nam nastrój, zaczarują nasz dzień, ukoronują każde przyjęcie, uroczystość, czy też poratują jak przyjdą niespodziewani goście, których chcemy poczęstować czymś wyjątkowym. Nie musisz być mistrzem cukiernictwa, aby zaskoczyć innych niepowtarzalnymi muffinkami o smaku i zapachu, którego nie da się zapomnieć. MUFFINKUJ Z NAMI!

niedziela, 1 lipca 2012

Muffinki jagodowe z kokosem

Muffinkujący!
Uwielbiacie jagódki? Ja ostatnio na rynku warzywnym natknęłam się na świeże jagódki i nie mogłam się oprzeć, żeby nie spróbować ich zmuffinkować. Jakoś tak mnie natknęło, aby skomponować jagody z kokosem. Zobaczcie sami co z tego eksperymentu wyszło! Prezentuję Wam muffinki jagodowe z kokosem w roli głównej :-)


Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1/4 kostki roztopionego, schłodzonego masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 1/2 szklanki umytych i osuszonych jagód

Jak to się robi?

1. Mieszamy mąkę, wórki kokosowe, sól, cukier i proszek do pieczenia.(składniki suche)




2. Ubijamy jajka.

3. Dodajemy masło. Miksujemy.

4. Dodajemy mleko. Miksujemy. (Składniki mokre)


5. Mieszamy składniki mokre z suchymi.Mieszamy łyżką.



6. Dodajemy jagody i delikatnie mieszamy łyżką.  




Napełniamy silikonowe papilotki ciastem do ok 3/4 ich wysokości.



Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika na ok 15-20 minut.






 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz