Blog młodej mamy o eksperymentach muffinkowych dedykowany wszystkim moim przyjaciołom rozrzuconym po całym świecie z którymi na co dzień nie mogę wypić pysznej kawy i dialektując się smakiem muffinek spędzać z nimi niezapomniane chwile. Blog zawiera Przepisy na muffinki, szybkie, niezawodne, pachnące, zachwycające babeczki. Słodkie, ostre, pikantne, alkoholowe, korzenne, owocowe, orzechowe, niskokaloryczne, dietetyczne, bezglutenowe, zdrowe przekąski muffinkowe dla każdego, dla dzieciaków, dla kobiet w ciąży, dla osob o wyrafinowanym smaku. Po prostu apetyczne muffinki, które zawsze poprawią nam nastrój, zaczarują nasz dzień, ukoronują każde przyjęcie, uroczystość, czy też poratują jak przyjdą niespodziewani goście, których chcemy poczęstować czymś wyjątkowym. Nie musisz być mistrzem cukiernictwa, aby zaskoczyć innych niepowtarzalnymi muffinkami o smaku i zapachu, którego nie da się zapomnieć. MUFFINKUJ Z NAMI!

poniedziałek, 9 lipca 2012

Muffiny z muesli, marchewką i truskawkami

Muffinkujący!
Dzisiaj muffinkuję zdrowo i trochę nietypowo bo głównym składnikiem, który wzięłam pod muffinkową lupę jest marchewka. Oj tak marchewka pychotka. Nie wiem czy kiedykolwiek próbowaliście amerykańskie ciasto marchewkowe. Po prostu rozpusta dla podniebienia.


A przepis na tą bombę witaminową jest taki:





Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 1/2 szklanki startej marchewki
  • 1/2 szklanki pokrojonych w kostkę truskawek
  • 1/4 szklanki płynnego miodu
  • 2 jajka
  • 1 szklanka jogurtu z muesli (ja użyłam Jogobella muesli)
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
 Jak to się robi?

1. Mieszamy mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, cukier waniliowy i cukier trzcinowy. (składniki suche)

2. Ubijamy jajka. Dodajemy miód, jogurt, oliwę i miksujemy. (składniki mokre)



3. Mieszamy składniki suche z mokrymi. 



4. Dodajemy drobno startą marchewkę i pokrojone truskawki.




Wykładamy blaszkę muffinkową papierowymi papilotkami. Napełniamy papilotki ciastem do ok 2/3 ich wysokości.

Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na ok 25 minut.

Po wyjęciu w piekarnika czas na słodką zabawę plastyczną.

Pomaluj ze mną świat na żółto i na niebiesko.



Ja zmajstrowałam muffinkę Angry Bird :P



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz