Witajcie!
Lekka, puszysta, pachnąca kokosami, wypełniona Malibu i nutellą muffinka idealna na słoneczne dni. Tak bardzo przypomina mi wakacje, które już tuż tuż. A rozpuszczająca się w ustach Nutella zaskoczy każdego :-)
Składniki:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki oliwy
1 jajko
1/3 szklanki jogurtu
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 szklanki Malibu
1 szklanka pokrojonych w kostkę truskawek
1/3 szklanki Nutelli
1/3 szklanki wiórków kokosowych
Jak to się robi?
1.Ubijamy jajko.
2. Dodajemy oliwię, jogurt i cukier waniliowy. Miksujemy (składniki mokre)
3. W osobnej misce mieszamy mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier. (składniki suche)
4. Dodajemy składniki mokre do suchych delikatnie mieszając łyżką.
5. Dodajemy Malibu.
6. Dodajemy pokrojone truskawki. Delikatnie mieszamy łyżką.
Wykładamy foremkę papilotkami. Napełniamy papilotki do 1/3 ich wysokości ciastem. Nakładamy łyżeczkę nutelli i przykrywamy ciastem tak aby wypełnić papilotkę od 3/4 jej wysokości.
Posypujemy muffinki wiórkami kokosowymi.
Wkładamy do nagrzanego do 190-200 stopni piekarnika na ok 20-25 minut.
Lekka, puszysta, pachnąca kokosami, wypełniona Malibu i nutellą muffinka idealna na słoneczne dni. Tak bardzo przypomina mi wakacje, które już tuż tuż. A rozpuszczająca się w ustach Nutella zaskoczy każdego :-)
Składniki:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki oliwy
1 jajko
1/3 szklanki jogurtu
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 szklanki Malibu
1 szklanka pokrojonych w kostkę truskawek
1/3 szklanki Nutelli
1/3 szklanki wiórków kokosowych
Jak to się robi?
1.Ubijamy jajko.
2. Dodajemy oliwię, jogurt i cukier waniliowy. Miksujemy (składniki mokre)
3. W osobnej misce mieszamy mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier. (składniki suche)
4. Dodajemy składniki mokre do suchych delikatnie mieszając łyżką.
5. Dodajemy Malibu.
6. Dodajemy pokrojone truskawki. Delikatnie mieszamy łyżką.
Wykładamy foremkę papilotkami. Napełniamy papilotki do 1/3 ich wysokości ciastem. Nakładamy łyżeczkę nutelli i przykrywamy ciastem tak aby wypełnić papilotkę od 3/4 jej wysokości.
Posypujemy muffinki wiórkami kokosowymi.
Wkładamy do nagrzanego do 190-200 stopni piekarnika na ok 20-25 minut.
Wspaniałe! Ile pysznych smaków w jednej małej muffince! Cudnie!
OdpowiedzUsuńWitaj! Kompozycja jest naprawdę wyjątkowa dlatego szczerze polecam. Rozpuszczająca się w ustach nutella zaskoczy każdego :-)
OdpowiedzUsuńMuffinkujesz coś ze mną?
Oj smaczny przepis :)
OdpowiedzUsuń