Blog młodej mamy o eksperymentach muffinkowych dedykowany wszystkim moim przyjaciołom rozrzuconym po całym świecie z którymi na co dzień nie mogę wypić pysznej kawy i dialektując się smakiem muffinek spędzać z nimi niezapomniane chwile. Blog zawiera Przepisy na muffinki, szybkie, niezawodne, pachnące, zachwycające babeczki. Słodkie, ostre, pikantne, alkoholowe, korzenne, owocowe, orzechowe, niskokaloryczne, dietetyczne, bezglutenowe, zdrowe przekąski muffinkowe dla każdego, dla dzieciaków, dla kobiet w ciąży, dla osob o wyrafinowanym smaku. Po prostu apetyczne muffinki, które zawsze poprawią nam nastrój, zaczarują nasz dzień, ukoronują każde przyjęcie, uroczystość, czy też poratują jak przyjdą niespodziewani goście, których chcemy poczęstować czymś wyjątkowym. Nie musisz być mistrzem cukiernictwa, aby zaskoczyć innych niepowtarzalnymi muffinkami o smaku i zapachu, którego nie da się zapomnieć. MUFFINKUJ Z NAMI!

środa, 23 maja 2012

Migdałowa muffinka z truskawkami, wanilią i mascarpone wypełniona Raffaello

Drodzy muffinkujący!
Zbliża się ważny dzień dla każdego dziecka, a mianowicie Dzień Matki! Zawsze jest problem co kupić, aby zaskoczyć. Kwiaty?? No tak co roku kwiaty żadna niespodzianka. Ja w tym roku postanowiłam, że własnoręcznie wyczaruję muffinki wypełnione miłością ze specjalną dedykacją dla mojej mamy. Myślalam nad przepisem i myslałam. Co mamy lubią najbardziej. Moja uwielbia Rafaello i truskawki. Więc moje eksperymenty opierały się właśnie o te składniki. Efekt??  U mnie już znikły. A mama stwierdziła, że to najlepsze muffinki jakie jadła :-))



Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki migdałowej (albo po prostu zmielone na pył migdały)
2 łyżki prawdziwego kakao
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1 szklanka serka mascarpone
1/4 szklanki oliwy
1 opakowanie cukru waniliowego
1/3 szklanki mleka kondensowanego
kilka kulek Raffaello
1 szklanka pokrojonych w paseczki truskawek
do przyozdobienia płatki  migdałowe, wiórki kokosowe
Jak to sie robi?
1. Mieszamy mąke pszenną, makę migdałową, proszek do pieczenia, cukier, kakao.
2. W osobnej misce ubijamy jajka.

3. Nastepnie dodajemy cukier waniliowy, oliwę i serek mascarpone. Miksujemy, aż powstanie kremowa masa.



4. Mieszamy składniki suche z mokrymi i mieszamy łyżką.


5. Dodajemy mleko kondensowane i mieszamy łyżką.


6. Wsypujemy pokrojone w paseczki truskawki pozostawiając kilka paseczków do dekoracji.


7. Umieszamy papilotki do foremki muffinkowej. Wykladamy papilotki ciastem ok 1/2 wysokości. Umieszamy jedną kulkę Raffaello do każdej muffinki. Przykrywamy znowu ciastem.


8. Przyozdabiamy truskawkami.


9. Posypujemy płatkami migdałowymi, wiórkami kokosowymi.


Wsadzamy muffinki do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na ok 25 minut.
Pakujemy mufinki i biegniemy 26 maja do mamy! Efekt w 1000%  gwarantowany :-))) A uśmiech mamay bezcenny!

3 komentarze:

  1. Ojej, ale dużo się dzieje w tych muffinkach ;)
    Wyglądają uroczo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak samo smakują jak wygladają! Tzn smakowały bo znikły w tempie błyskawicznym. Oczywiście z tym przepisem można robić różne wariacje np zamia
    st truskawek dodać rabarbaru :-)) Muffinkujesz coś ze mną? Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, ja też piszę muffinkowego bloga. Zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń