Witam muffinkujących!
Składniki na 12 muffinek:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki soli
1/2 szklanki brązowego cukru
1 szklanka wiórków kokosowych
1/5 szklanki masła w temperaturze pokojowej
2 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka mleczka kokosowego
1/3 szklanki pokrojonych daktyli
1/3 szklanki pokrojonych rodzynek sułtańskich
szklanka herbaty Irving Oriental Gardens
kostki kokosowe w czekoladzie lub czekolada kokosowa
Jak to sie robi?
1. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i 1/2 szklanki wiórków kokosowych.
2. Miksujemy masło z cukrem, aż powstanie kremowa masa.
3. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Dodajemy cukier waniliowy i miksujemy. (składniki mokre)
4. Dodajemy do składników mokrych mieszankę z mąką na przemian z mleczkiem kokosowym i delikatnie mieszamy tym razem łyżką. Mieszamy, aż składniki się połączą.
5. Daktyle i rodzynki namaczamy ok 30 minut w herbacie Irving Oriental Gardens.
6. Dodajemy do ciasta i mieszamy.
7. Dodajemy 4 łyżki herbaty.
8. Wykładamy foremkę do muffinek papilotkami i nakładamy ciasto (ok 3/4 wysokości papilotki). Wkładamydo każdej muffinki 2 kostki kokosowe lub kostkę czekolady kokosowej.
9. Posypujemy wiórkami kokosowymi.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na ok 25-30 minut (do momentu aż się zarumienią).
Dzisiaj podjęłam się wielkich wariacji muffinkowych bo muffinkowałam herbatę. Do takiego eksperymentu zachęcił mnie konkurs, w którym zdecydowałam się wziąć udział, realizowany przez Durszlak "Z herbatą Irving w roli głównej!"
Pomyślałam dlaczego nie spróbować. Znalazłam smakowite herbaty o smakach i zapachach tak bajecznych, ze ciężko było się zdecydować, która zmuffinkować.
Zastanawiałam się jak wkomponować te fantastyczne aromaty, aby muffinki intrygowały orientalną nutą. I tak sobie pomyślałam, że jak orient Dalekiego Wschodu to musimy zmuffinkować mleczko kokosowe oraz kokosy. A do tego jakieś owoce... rodzynki i daktyle. I tego się trzymałam muffinkując herbatę Irving Orietnal Gardens.
Efekt?? Byłam zaskoczona. Bo naprawdę nie wiedziałam, że herbata może tak dyskretnie podkreślać smak i aromat pobudzając zmysły nawet najbardziej wymagających koneserów.
I do tego oczywiście moje bajkowe papilotki w kolorze róży wypełnione orientalnymi muffinkami dopełniły efekt prawda???
Fot. Jonathan Jacob, www.imageboutique.pl
Składniki na 12 muffinek:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki soli
1/2 szklanki brązowego cukru
1 szklanka wiórków kokosowych
1/5 szklanki masła w temperaturze pokojowej
2 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka mleczka kokosowego
1/3 szklanki pokrojonych daktyli
1/3 szklanki pokrojonych rodzynek sułtańskich
szklanka herbaty Irving Oriental Gardens
kostki kokosowe w czekoladzie lub czekolada kokosowa
Jak to sie robi?
1. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i 1/2 szklanki wiórków kokosowych.
2. Miksujemy masło z cukrem, aż powstanie kremowa masa.
4. Dodajemy do składników mokrych mieszankę z mąką na przemian z mleczkiem kokosowym i delikatnie mieszamy tym razem łyżką. Mieszamy, aż składniki się połączą.
5. Daktyle i rodzynki namaczamy ok 30 minut w herbacie Irving Oriental Gardens.
6. Dodajemy do ciasta i mieszamy.
7. Dodajemy 4 łyżki herbaty.
9. Posypujemy wiórkami kokosowymi.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na ok 25-30 minut (do momentu aż się zarumienią).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz