Blog młodej mamy o eksperymentach muffinkowych dedykowany wszystkim moim przyjaciołom rozrzuconym po całym świecie z którymi na co dzień nie mogę wypić pysznej kawy i dialektując się smakiem muffinek spędzać z nimi niezapomniane chwile. Blog zawiera Przepisy na muffinki, szybkie, niezawodne, pachnące, zachwycające babeczki. Słodkie, ostre, pikantne, alkoholowe, korzenne, owocowe, orzechowe, niskokaloryczne, dietetyczne, bezglutenowe, zdrowe przekąski muffinkowe dla każdego, dla dzieciaków, dla kobiet w ciąży, dla osob o wyrafinowanym smaku. Po prostu apetyczne muffinki, które zawsze poprawią nam nastrój, zaczarują nasz dzień, ukoronują każde przyjęcie, uroczystość, czy też poratują jak przyjdą niespodziewani goście, których chcemy poczęstować czymś wyjątkowym. Nie musisz być mistrzem cukiernictwa, aby zaskoczyć innych niepowtarzalnymi muffinkami o smaku i zapachu, którego nie da się zapomnieć. MUFFINKUJ Z NAMI!

wtorek, 29 maja 2012

Muffinki rabarbarowo-truskawkowe z marcepanem i likierem amaretto

Witajce muffinkujący!
Czas na eksperymenty z sezonowymi owocami. Co powiecie na rabarbar?? Sam rabarbar jest trochę kwaśny więc pomyślałam, żeby go trochę "stłumić". Ale czym? Jogurt Fantasia, truskawki, marcepan i amaretto.
Kompozycja idealna :-)

Składniki:
ok 1 kg rabarbaru
2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru

2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1/3 szklanki oliwy
3 opakowania jogurtu Fantasia z kulkami czekoladowymi
1/3 szklanki amaretto
czekolada nadziewana marcepanem
kilka truskawek


Jak to się robi?

1. Kroimy rabarbar na kilkucentymentrowe kostki i zalewamy wodą. Dodajemy cukier i zagotowujemy chwilkę.



2. Mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól.(składniki suche)

3. Ubijamy jajka.



4. Dodajemy jogurty, oliwę, amaretto i miksujemy. (składniki mokre).






5. Mieszamy mokre składniki z suchymi. Mieszamy delikatnie łyżką, aż składniki dobrze połączą się.



6. Dodajemy kuleczki czekoladowe z jogurtu Fantasia zostawiając trochę do posypania. Mieszamy łyżką.





7. Dodajemy schłodzony, odcedzony rabarbar.Mieszamy łyżką.



8.  Wlewamy ciasto do papilotek do 3/4 ich wysokości wcześniej umieszczonych w foremce muffinkowej.

9. Do kazdej muffinki wsadzamy jedną kostkę czekolady oraz paseczki truskawki.Posypujemy kuleczkami czekoladowymi.






Muffinki wkładamy na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz