Blog młodej mamy o eksperymentach muffinkowych dedykowany wszystkim moim przyjaciołom rozrzuconym po całym świecie z którymi na co dzień nie mogę wypić pysznej kawy i dialektując się smakiem muffinek spędzać z nimi niezapomniane chwile. Blog zawiera Przepisy na muffinki, szybkie, niezawodne, pachnące, zachwycające babeczki. Słodkie, ostre, pikantne, alkoholowe, korzenne, owocowe, orzechowe, niskokaloryczne, dietetyczne, bezglutenowe, zdrowe przekąski muffinkowe dla każdego, dla dzieciaków, dla kobiet w ciąży, dla osob o wyrafinowanym smaku. Po prostu apetyczne muffinki, które zawsze poprawią nam nastrój, zaczarują nasz dzień, ukoronują każde przyjęcie, uroczystość, czy też poratują jak przyjdą niespodziewani goście, których chcemy poczęstować czymś wyjątkowym. Nie musisz być mistrzem cukiernictwa, aby zaskoczyć innych niepowtarzalnymi muffinkami o smaku i zapachu, którego nie da się zapomnieć. MUFFINKUJ Z NAMI!

czwartek, 10 maja 2012

Owsiana muffinka z bananem i żurawiną oprószona cynamonem

Kochani!
Zawsze zostają nam na stole dojrzałe banany, które nie każdy lub jeść. Ja osobiście nie lubię takich bananów. Dlatego postanowiłam je zmuffinkować. Tym razem chciałam Was czymś zaskoczyć. Od jakiegoś czasu już słyszę, żeby zaproponować muffinki przekąski z płatkami owsianymi.

I jak to w życiu bywa jak się czegoś bardzo bardzo chce to wszystko dookoła temu sprzyja. Więc wyobrażcie sobie, że poszłam wczoraj na siłownię i przeglądając jakieś gazety dla sportowców patrzę, a tutaj przepisy na muffiny. Nie wierzyłam własnym oczom. I dokładnie takie jak chciałam z płatkami owsianymi.

Od razu zrobiłam fotkę i od rana zabrałam się za pieczenie. Efekt muszę powiedzieć rozpieszcza podniebienie. A w dodatku muffinka zdrowa taka fitness bo bez czekolady i bez cukru :-)))
Słodyczy dodają bardzo dojrzałe banany im bardziej "brzydkie" tym lepsze bo bardziej słodkie!
Idealna przekąska na śniadanie czy na fitness.



Składniki:
1 i 1/4 szklanki mąki wieloziarnistej
1 szklanka płatków owsianych
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki syropu z Agawy
1 jajko i 2 białka
3/4 szklanki melka
3 łyżki oliwy
2 dojrzałe banany
1/2 szklanki suszonej żurawiny
do posypania: cukier waniliowy/cynamon


Jak to się robi?

1. Mieszamy łyżką mąkę, płatki, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę, sól.(składniki suche)



2. Miksujemy jajko i białka. Dodajemy mleko, oliwę, syrop z Agawy i miksujemy. (składniki mokre)



3. Dodajemy rozgniecione banany ( najlepiej banany rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem) i miksujemy.




4. Wlewamy składniki mokre do suchych i mieszamy łyżką.


5. Wsypujemy żurawinę i mieszamy.



6. Ciasto wlewamy do papilotek wsadzonych do blaszki do muffinek. Posypujemy cynamonem lub cukrem waniliowym.




Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na ok 20 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz