Blog młodej mamy o eksperymentach muffinkowych dedykowany wszystkim moim przyjaciołom rozrzuconym po całym świecie z którymi na co dzień nie mogę wypić pysznej kawy i dialektując się smakiem muffinek spędzać z nimi niezapomniane chwile. Blog zawiera Przepisy na muffinki, szybkie, niezawodne, pachnące, zachwycające babeczki. Słodkie, ostre, pikantne, alkoholowe, korzenne, owocowe, orzechowe, niskokaloryczne, dietetyczne, bezglutenowe, zdrowe przekąski muffinkowe dla każdego, dla dzieciaków, dla kobiet w ciąży, dla osob o wyrafinowanym smaku. Po prostu apetyczne muffinki, które zawsze poprawią nam nastrój, zaczarują nasz dzień, ukoronują każde przyjęcie, uroczystość, czy też poratują jak przyjdą niespodziewani goście, których chcemy poczęstować czymś wyjątkowym. Nie musisz być mistrzem cukiernictwa, aby zaskoczyć innych niepowtarzalnymi muffinkami o smaku i zapachu, którego nie da się zapomnieć. MUFFINKUJ Z NAMI!

wtorek, 8 maja 2012

Kukurydziane muffinki z pomarańczą i michałkami

Kochani, Wszyscy muffinkujący ze mną!
Wczoraj w sklepie natknęłam się na czekoladę michałkową. Hmmm wspomnienie cukierów z dzieciństwa. Nie mogłam się oprzeć i wrzuciłam czekoladę do koszyka, żeby spróbować ją zmuffinkować :-) Mąka kukurydziana, pomarańcze i michałki brzmi całkiem całkiem :-))
Zobaczcie sami :-)
Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki mąki kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki cukru
2 czekolady
1/3 szklanki oliwy
1 jajko
3/4 szklanki mleka
miąższ z jednej pomarańczy


Jak to się robi?

1. Miksujemy jajko. Dodajemy mleko i oliwę. Miksujemy wszystko razem. (składniki mokre)



2. Mieszamy mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, cukier.

3. Dodajemy pokrojoną czekoladę Michałkową. (składniki suche)




4. Mieszamy składniki suche z mokrymi.



5. Dodajemy miąższ z pomarańczy i mieszamy delikatnie łyżką.



6. Wlewamy ciasto do papilotek umieszczonych w foremce muffinkowej. Czym dzisiaj przyozdabiamy??



Tak do każdej muffinki chowamy jednego Smarties :-))) Jak szaleć to szaleć a co!


Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na ok 20  minut. Muffinki powinny nam lekko zbrązowieć wtedy wiemy, że są gotowe.

Totalna rozpusta i wspomnienie dzieciństwa tak określiłabym tą wariację muffinkową :-)))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz