Blog młodej mamy o eksperymentach muffinkowych dedykowany wszystkim moim przyjaciołom rozrzuconym po całym świecie z którymi na co dzień nie mogę wypić pysznej kawy i dialektując się smakiem muffinek spędzać z nimi niezapomniane chwile. Blog zawiera Przepisy na muffinki, szybkie, niezawodne, pachnące, zachwycające babeczki. Słodkie, ostre, pikantne, alkoholowe, korzenne, owocowe, orzechowe, niskokaloryczne, dietetyczne, bezglutenowe, zdrowe przekąski muffinkowe dla każdego, dla dzieciaków, dla kobiet w ciąży, dla osob o wyrafinowanym smaku. Po prostu apetyczne muffinki, które zawsze poprawią nam nastrój, zaczarują nasz dzień, ukoronują każde przyjęcie, uroczystość, czy też poratują jak przyjdą niespodziewani goście, których chcemy poczęstować czymś wyjątkowym. Nie musisz być mistrzem cukiernictwa, aby zaskoczyć innych niepowtarzalnymi muffinkami o smaku i zapachu, którego nie da się zapomnieć. MUFFINKUJ Z NAMI!

sobota, 5 maja 2012

Chrupiące muffinki truskawkowo-brzoskwiniowe wypełnione białą czekoladą z orzechami

Kochani!
Zgodnie z Waszym życzeniem Truskawkowy zawrót głowy nadal trwa. Tym razem tańcowała truskawką z brzoskwinią!



Składniki:

2 łyżeczki soku z brzoskwini
1 szklanka mleka
1/3 szklanki oliwy
1 jajko
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
1/2 szklanki cukru 
1 szklanka pokrojonej białej czekolady
2 szklanki owoców

Jak to sie robi??


1. Ubijamy jajko. Dodajemy mleko, oliwę i sok z brzoskwiń i nadal miksujemy. (składniki mokre)


2. W osobnej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier.(składniki suche)


 3. Dodajemy pokrojoną w kostkę białą czekoladę z orzechami.  Moja propozycja to czekolada z serii Ritter SPORT ponieważ super się rozpuszcza i jest po prostu pyszna! Można ja kupić w Lidlu.







4. Mieszamy składniki mokre z suchymi.




5. Dodajemy owoce. Mieszamy łyżką




6. Wykładamy blaszke do muffinek papilotkami i nakładmy ciasto.
Aby muffinki były chrupiące na wierzchu posypujemy je cukrem waniliowym.





Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 20 minut.
Hmmmm pychotka prawda?



3 komentarze:

  1. intrygują mnie te cudownie czerwone papilotki:) Domyślam się, że one są ręcznie wciśniętym w foremkę kwadratem papieru:) Czy to musi być jakiś szczególny papier???

    OdpowiedzUsuń
  2. To są takie piekne papilotki, która przyjechaly do mnie z Wielkiej Brytanii. Do zrobienia papilotek nie polecam uzywac zwyklego papieru tylko specjalnego do pieczenia. Jak uda sie Tobie cos wyczarowac to super byloby jakbys podzielila sie z nami swoim pomyslem :-)))

    OdpowiedzUsuń
  3. zakochałam się w tych muffinkach!!!!!!!!
    btw, czerwole papilotki rządza :)

    OdpowiedzUsuń