Kochani!
Mam nadzieje, że mieliście okazję być w Wielkiej Brytanii i rozkoszować się ciastem brownie :-) Zachwyciliście sie nim? Bo ja do dzisiaj pamiętam jego niebiański smak. Nie da sie porównac z niczym!!
Jeżeli nie mieliście jeszcze szansy rozkoszować się brownie to nawet lepiej bo dzisiaj Was zaskoczę :-)))
Nastał moment na weekendowe rozpieszczanie kubków smakowych. Typowe brytyjskie brownie, które zmuffinkowałam! W tej małej muffince schowalo się mnóstwo czekolady i nutelli i orzechów!
Przepyszny dodatek do niedzielnej kawki. Teraz tylko relaks! I radzę nie liczyć kalorii bo to zepsuje cały efekt i smak tego niezastąpionego energetycznego brytyjskiego wynalazku!
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki prawidzwego kakao
1/4 szklanki cukru
50 g roztopionego, schłodzonego masła
1 jajki
2/3 szklanki mleka
1/2 szklanki śmietany 18%
1/2 szklanki groszku czekoladowego
1/2 szklanki lekko zmielonych orzechów laskowych
1/2 szklanki nutelli
Jak to się robi?
1. Mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia cukier. (składniki suche)
2. W osobnej misce miksujemy jajko. Następnie dodajemy masło, mleko, śmietanę i miksujemy wszystko razem. Dodajemy nutellę. Miksujemy. (Składniki mokre)
3. Mieszamy składniki mokre z suchymi.
4. Dodajemy groszek czekoladowy i lekko zmielone orzechy zostawiając troszkę do przyozdobienia muffinek. Mieszamy łyżką.
Nakładamy ciasto do papilotek umieszczonych w foremce muffinkowej.
Ciasto jest dosyć gęste. Powidziałabym nawet, że przypomina konsystencję musu. Przyozdabiamy groszkiem czekoladowym i orzechami.
Wkładamy muffinki do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na ok 20- 25 minut.
Mam nadzieje, że mieliście okazję być w Wielkiej Brytanii i rozkoszować się ciastem brownie :-) Zachwyciliście sie nim? Bo ja do dzisiaj pamiętam jego niebiański smak. Nie da sie porównac z niczym!!
Jeżeli nie mieliście jeszcze szansy rozkoszować się brownie to nawet lepiej bo dzisiaj Was zaskoczę :-)))
Nastał moment na weekendowe rozpieszczanie kubków smakowych. Typowe brytyjskie brownie, które zmuffinkowałam! W tej małej muffince schowalo się mnóstwo czekolady i nutelli i orzechów!
Przepyszny dodatek do niedzielnej kawki. Teraz tylko relaks! I radzę nie liczyć kalorii bo to zepsuje cały efekt i smak tego niezastąpionego energetycznego brytyjskiego wynalazku!
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki prawidzwego kakao
1/4 szklanki cukru
50 g roztopionego, schłodzonego masła
1 jajki
2/3 szklanki mleka
1/2 szklanki śmietany 18%
1/2 szklanki groszku czekoladowego
1/2 szklanki lekko zmielonych orzechów laskowych
1/2 szklanki nutelli
Jak to się robi?
1. Mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia cukier. (składniki suche)
2. W osobnej misce miksujemy jajko. Następnie dodajemy masło, mleko, śmietanę i miksujemy wszystko razem. Dodajemy nutellę. Miksujemy. (Składniki mokre)
3. Mieszamy składniki mokre z suchymi.
4. Dodajemy groszek czekoladowy i lekko zmielone orzechy zostawiając troszkę do przyozdobienia muffinek. Mieszamy łyżką.
Nakładamy ciasto do papilotek umieszczonych w foremce muffinkowej.
Ciasto jest dosyć gęste. Powidziałabym nawet, że przypomina konsystencję musu. Przyozdabiamy groszkiem czekoladowym i orzechami.
Wkładamy muffinki do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na ok 20- 25 minut.
mmmmm ale apetyczne:) jutro będę je piec:)nie mam tylko groszków czekoladowych, ale dodam kawałki czekolady, na pewno będzie pysznie, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOczywiście z pokrojoną czekoladą też będzie pyszne!! U mnie znikły w kilka minut. Może dlatego, że są bardzo słodkie i czekoladowe, a moją rodzinka to Czekoladoholicy
OdpowiedzUsuń:-) Czekam na Twoje wrażenia. Milego muffinkowania!