Blog młodej mamy o eksperymentach muffinkowych dedykowany wszystkim moim przyjaciołom rozrzuconym po całym świecie z którymi na co dzień nie mogę wypić pysznej kawy i dialektując się smakiem muffinek spędzać z nimi niezapomniane chwile. Blog zawiera Przepisy na muffinki, szybkie, niezawodne, pachnące, zachwycające babeczki. Słodkie, ostre, pikantne, alkoholowe, korzenne, owocowe, orzechowe, niskokaloryczne, dietetyczne, bezglutenowe, zdrowe przekąski muffinkowe dla każdego, dla dzieciaków, dla kobiet w ciąży, dla osob o wyrafinowanym smaku. Po prostu apetyczne muffinki, które zawsze poprawią nam nastrój, zaczarują nasz dzień, ukoronują każde przyjęcie, uroczystość, czy też poratują jak przyjdą niespodziewani goście, których chcemy poczęstować czymś wyjątkowym. Nie musisz być mistrzem cukiernictwa, aby zaskoczyć innych niepowtarzalnymi muffinkami o smaku i zapachu, którego nie da się zapomnieć. MUFFINKUJ Z NAMI!

niedziela, 13 maja 2012

Brytyjska muffinka brownie z nutellą i orzechami laskowymi

Kochani!
Mam nadzieje, że mieliście okazję być w Wielkiej Brytanii i rozkoszować się ciastem brownie :-) Zachwyciliście sie nim? Bo ja do dzisiaj pamiętam jego niebiański smak. Nie da sie porównac z niczym!!
Jeżeli nie mieliście jeszcze szansy rozkoszować się brownie to nawet lepiej bo dzisiaj Was zaskoczę :-)))

Nastał moment na weekendowe rozpieszczanie kubków smakowych. Typowe brytyjskie brownie, które zmuffinkowałam! W tej małej muffince schowalo się mnóstwo czekolady i nutelli i orzechów!

Przepyszny dodatek do niedzielnej kawki. Teraz tylko relaks! I radzę nie liczyć kalorii bo to zepsuje cały efekt i smak tego niezastąpionego energetycznego brytyjskiego wynalazku!






Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki prawidzwego kakao
1/4 szklanki cukru
50 g roztopionego, schłodzonego masła
1 jajki
2/3 szklanki mleka
1/2 szklanki śmietany 18%
1/2 szklanki groszku czekoladowego
1/2 szklanki lekko zmielonych orzechów laskowych
1/2 szklanki nutelli


Jak to się robi?

1. Mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia cukier. (składniki suche)

2. W osobnej misce miksujemy jajko. Następnie dodajemy  masło, mleko, śmietanę i miksujemy wszystko razem. Dodajemy nutellę. Miksujemy. (Składniki mokre)




3. Mieszamy składniki mokre z suchymi.






4. Dodajemy groszek czekoladowy i lekko zmielone orzechy zostawiając troszkę do przyozdobienia muffinek. Mieszamy łyżką.






Nakładamy ciasto do papilotek umieszczonych w foremce muffinkowej.

Ciasto jest dosyć gęste. Powidziałabym nawet, że przypomina konsystencję musu. Przyozdabiamy groszkiem czekoladowym i orzechami.

Wkładamy muffinki do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na ok 20- 25 minut.







2 komentarze:

  1. mmmmm ale apetyczne:) jutro będę je piec:)nie mam tylko groszków czekoladowych, ale dodam kawałki czekolady, na pewno będzie pysznie, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Oczywiście z pokrojoną czekoladą też będzie pyszne!! U mnie znikły w kilka minut. Może dlatego, że są bardzo słodkie i czekoladowe, a moją rodzinka to Czekoladoholicy
    :-) Czekam na Twoje wrażenia. Milego muffinkowania!

    OdpowiedzUsuń