Blog młodej mamy o eksperymentach muffinkowych dedykowany wszystkim moim przyjaciołom rozrzuconym po całym świecie z którymi na co dzień nie mogę wypić pysznej kawy i dialektując się smakiem muffinek spędzać z nimi niezapomniane chwile. Blog zawiera Przepisy na muffinki, szybkie, niezawodne, pachnące, zachwycające babeczki. Słodkie, ostre, pikantne, alkoholowe, korzenne, owocowe, orzechowe, niskokaloryczne, dietetyczne, bezglutenowe, zdrowe przekąski muffinkowe dla każdego, dla dzieciaków, dla kobiet w ciąży, dla osob o wyrafinowanym smaku. Po prostu apetyczne muffinki, które zawsze poprawią nam nastrój, zaczarują nasz dzień, ukoronują każde przyjęcie, uroczystość, czy też poratują jak przyjdą niespodziewani goście, których chcemy poczęstować czymś wyjątkowym. Nie musisz być mistrzem cukiernictwa, aby zaskoczyć innych niepowtarzalnymi muffinkami o smaku i zapachu, którego nie da się zapomnieć. MUFFINKUJ Z NAMI!

poniedziałek, 16 stycznia 2012

Super kruche ciasteczka z czekoladą

Kochani!
Dzisiaj mała odmiana. Postanowiłam zrobić kruche ciasteczka zamiast muffinek :-) Eksperyment się udał bo zaraz po tm jak zrobiłam zdjęcie na bloga ciasteczka rozeszły się w ekspresowym tempie, ale na szczęście równie ekspresowo się je robi :-)))


Składniki:
100g łezek czekoladowych
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajko z lodówki
1 żółtko z lodówki
300 g mąki
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
150 g masła
100 g cukru pudru
126 g cukru trzcinowego

Jak to się robi??
Topimy masło w rondelku i odstawiamy, żeby przestygło.
Mieszamy w osobnej misce cukier trzcinowy i cukier puder.
Zalewamy wymieszany cukier z przestudzonym roztopionym masłem
Dodajemy ekstrakt waniliowy oraz jajko i żółtko i mieszamy aż usyskamy jednolitą masę
Do uzyskanej masy wsypujemy powoli mąkę i sodę i mieszamy do momentu aż składniki się dobrze połączą
Do uzyskanej masy dodajemy łezki czekolady i mieszamy
Następnie łyżką np. do lodów nabieramy ciasto i nakładamy na blaszkę i lekko przygniatamy ręką aby je spłaszczyć.
Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy przez 15-17 minut, aż ciasteczka lekko się zarumienią po bokach.
Ciasteczka nie są badzo słodkie. Są bardzo kruche.

Wiem co powiecie. Eee tam tyle jest przeróżnych ciastek w sklepie. Idziesz i kupujesz i już! Ale uwierzcie mi niemożliwe, żeby znaleźć podobne w sklepie. Dlatego zabierajcie się do pieczenia i zaproście przyjaciela na kawkę :-))))  Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Czym lepiej mieszać - mikserem czy łyżką? Jaka masa bedzie miala konsystencje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj! Właśnie najlepsze jest to, że te ciasteczka można zrobić dosłownie wszędzie nie mając sprzętu w formie miksera bo wystarczy zamieszać ciasto dużą łyżką. Składniki super się łączą. Masa jest dosyć gęsta określiłabym, że trochę jak plastelina. Takie porównanie mi tylko przychodzi w tym momencie do głowy :-))) Miłej zabawy :-))

      Usuń