Kochani!
Dzisiaj taki mróz za oknem, że nie mam zamiaru wychodzić z domu. Brrrrrr
Wraz z moją malutką 3 miesięczną córeczką natrafiłyśmy na jakiś film o mojej kochanej Italii. Jejku jak ja marzę o tym, żeby teraz tam być!
Stąd też błyskawicznie w mojej głowie zaświtało! To jest inspiracja, żeby zrobić muffinki mini pizzerinki. Ależ one pachną włoskimi przyprawami, aż cały dom przesiąknął tym cudownym zapachem wspomnienia lata. Super przekąska do pracy czy przystawka na przyjęcie organizowane w domu. W końcu jest karnawał! A domówki teraz baaaardzo popularne!:-)
A o to przepis!
Składniki:
1 jajko
1/4 szklanki wody
1 szklanka mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
2 łyżki ziół włoskich
1 łyżka poszatkowanej świeżej bazyli, oregano
1 kubek tartego sera zółtego
1/2 kubka pokrojonego w kostkę sera fety
1/2 kubka pokrojonych w kostkę suszonych pomidorów w oleju
1/2 kubka oleju z suszonych pomidorów
1/4 kubka mleka
Jak to się robi?
Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz, zioła, przyprawy włoskie
Dodajemy fetę, suszone pomidory, olej i mleko
Ubijamy jajko z wodą
Wlewamy ubite jajko do uprzednio wymieszanego ciasta.
Wlewamy ciasto do papierowych foremek i wkładamy do muffinkowej blaszki do pieczenia.
Pieczemy 15 min w temperaturze 200 stopni.
PALCE LIZAĆ!!!!
Dzisiaj taki mróz za oknem, że nie mam zamiaru wychodzić z domu. Brrrrrr
Wraz z moją malutką 3 miesięczną córeczką natrafiłyśmy na jakiś film o mojej kochanej Italii. Jejku jak ja marzę o tym, żeby teraz tam być!
Stąd też błyskawicznie w mojej głowie zaświtało! To jest inspiracja, żeby zrobić muffinki mini pizzerinki. Ależ one pachną włoskimi przyprawami, aż cały dom przesiąknął tym cudownym zapachem wspomnienia lata. Super przekąska do pracy czy przystawka na przyjęcie organizowane w domu. W końcu jest karnawał! A domówki teraz baaaardzo popularne!:-)
A o to przepis!
Składniki:
1 jajko
1/4 szklanki wody
1 szklanka mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
2 łyżki ziół włoskich
1 łyżka poszatkowanej świeżej bazyli, oregano
1 kubek tartego sera zółtego
1/2 kubka pokrojonego w kostkę sera fety
1/2 kubka pokrojonych w kostkę suszonych pomidorów w oleju
1/2 kubka oleju z suszonych pomidorów
1/4 kubka mleka
Jak to się robi?
Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz, zioła, przyprawy włoskie
Dodajemy fetę, suszone pomidory, olej i mleko
Ubijamy jajko z wodą
Wlewamy ubite jajko do uprzednio wymieszanego ciasta.
Wlewamy ciasto do papierowych foremek i wkładamy do muffinkowej blaszki do pieczenia.
Pieczemy 15 min w temperaturze 200 stopni.
PALCE LIZAĆ!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz