Blog młodej mamy o eksperymentach muffinkowych dedykowany wszystkim moim przyjaciołom rozrzuconym po całym świecie z którymi na co dzień nie mogę wypić pysznej kawy i dialektując się smakiem muffinek spędzać z nimi niezapomniane chwile. Blog zawiera Przepisy na muffinki, szybkie, niezawodne, pachnące, zachwycające babeczki. Słodkie, ostre, pikantne, alkoholowe, korzenne, owocowe, orzechowe, niskokaloryczne, dietetyczne, bezglutenowe, zdrowe przekąski muffinkowe dla każdego, dla dzieciaków, dla kobiet w ciąży, dla osob o wyrafinowanym smaku. Po prostu apetyczne muffinki, które zawsze poprawią nam nastrój, zaczarują nasz dzień, ukoronują każde przyjęcie, uroczystość, czy też poratują jak przyjdą niespodziewani goście, których chcemy poczęstować czymś wyjątkowym. Nie musisz być mistrzem cukiernictwa, aby zaskoczyć innych niepowtarzalnymi muffinkami o smaku i zapachu, którego nie da się zapomnieć. MUFFINKUJ Z NAMI!

czwartek, 19 stycznia 2012

Muffinka z niczego- bananowo-kakaowa

Kochani wielbiciele muffinek!
Mam dobrą dla Was wiadomość. W związku z totalnie nie przyjazną pogodą za oknem pochłaniam się eksperymentom muffinkowym częściej niż raz w tygodniu !!! Jak wyczarować coś dobrego i słodkiego  z niczego?? Oto sposób.

Dzisiaj super prosty przepis na muffinke bananowo-kakaową, która jest idealna jak ma się chandrę na coś słodkiego, a w domu czekolady brak, albo właśnie mają wpaść znajomi na kawkę a my nic nie mamy słodkiego. 

Dodatkowym wg. mnie mega atutem tego przepisu jest to, że wykorzystujemy bardzo dojrzałe banany, których właśnie np. ja nie lubię jeść i też nie lubię wyrzucać jedzenia. Stąd ten pomysł na muffinke z bananem.

Składniki:
3 bardzo dojrzałe banany
3 łyżki dobrej jakości gorzkiego kakao
1/2 szklanki oleju roślinnego
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej


Jak to się robi??
Gnieciemy widelcem lub mikserem banany. Dodajemy olej, jajko i cukier i mieszamy- składniki mokre
W osobnej misce mieszamy mąke, sodę i kakao- składniki suche.
 Mieszamy składniki wsypując składniki suche do mokrych.
 Można ewentualnie troszkę poeksperymentować i upiększyć nasze muffinki, aby każda wyglądała na inną, w tym celu na wierzch możemy posypać tym co mamy pod ręką np. migdały, kokos czy orzechy :-)))))

Gotowe! Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15-20 minut.  

I jak Wam smakuje?? Czym posypaliście Wasze muffinki?? Czekam na Wasze muffinkowe wariacje :-)))


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz