Blog młodej mamy o eksperymentach muffinkowych dedykowany wszystkim moim przyjaciołom rozrzuconym po całym świecie z którymi na co dzień nie mogę wypić pysznej kawy i dialektując się smakiem muffinek spędzać z nimi niezapomniane chwile. Blog zawiera Przepisy na muffinki, szybkie, niezawodne, pachnące, zachwycające babeczki. Słodkie, ostre, pikantne, alkoholowe, korzenne, owocowe, orzechowe, niskokaloryczne, dietetyczne, bezglutenowe, zdrowe przekąski muffinkowe dla każdego, dla dzieciaków, dla kobiet w ciąży, dla osob o wyrafinowanym smaku. Po prostu apetyczne muffinki, które zawsze poprawią nam nastrój, zaczarują nasz dzień, ukoronują każde przyjęcie, uroczystość, czy też poratują jak przyjdą niespodziewani goście, których chcemy poczęstować czymś wyjątkowym. Nie musisz być mistrzem cukiernictwa, aby zaskoczyć innych niepowtarzalnymi muffinkami o smaku i zapachu, którego nie da się zapomnieć. MUFFINKUJ Z NAMI!

czwartek, 12 stycznia 2012

Mini orkiszowa szarlotka oprószona cynamonem i migdałami

Kochani!
Jest niby to zima niby to jesień i jakoś tak smutno za oknem wiec czas na mały rozweselacz- Muffinka jabłkowo-migdałowa z miodem oprószona cynamonem i brązowym cukrem. Po prostu poezja!!!


Oto przepis!

Składnki:
forma na 12 muffinek
2 łyżeczki cynamonu mielonego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka mąki orkiszowej (lub zwykłej jak nie macie)
75g całych migdałów
pół szklanki cukru trzcinowego plus dodatkowo 2 łyżki
pół szklanki płynnego miodu
pół szklanki oleju roślinnego
1/4 szklanki jogurtu pitnego
2 jajka
2 jabłka

Czas pieczenia 20 min
Temperatura: 200 stopni

1. Obieramy jabłka, usuwamy gniazda i kroimi na kosteczkę
2. Do miski wsypujemy tzw składki suche czyli: mąkę, proszek do pieczenia, i 1 łyżeczkę cynamonu
3. Do osobnej miski miksujemy cukier trzcinowy, miód, jogurt, olej i jajka
4. Siekamy migdały i połowe wrzucamy do miski z mąką a resztę odkładamy do osobnej miseczki dodajemy 1 łyżeczkę cynamonu i 2 łyżki cukru trzcinowego i to jest właśnie posypka na wierzch muffinek
5. Mieszamy mokre składki z suchymi i mieszamy.
6. Dodajemy jabłka i pokrojone migdały i delikatnie mieszamy. Im mniej mieszamy tym muffinki będą lżejsze.
7. Nakładamy ciasto do foremek i prószymy wcześniej przygotowana posypką
8. Wkładamy do piekarnika na 20 min i potem już tylko niebo w gębie :-)))

SMACZNEGO!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz