Kochani!
Na zewnątrz rekordowe mrozy, a dookoła ludzie kichają i kaszlą. Z racji tego, że sama jestem przeziębiona, a na przeziębienie najlepszym panaceum jest miód, którego nie znosze, postanowiłam ukryć go w moich ulubionych muffinkach. A oto efekt. Musze przyznąć naprawdę pyszne!!
Składniki
2 szklanki mąki
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
opakowanie cukru waniliowego
1/2 szklanki płynnego miodu
1/2 szklanki rozstopionego masła
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 szklanka startych na grubych oczkach jabłek
2 jajka
1/4 szklanki pokrojonych orzechów włoskich
Jak to się robi?
Mieszamy masło z miodem.
Dodajemy jogurt, jajka i jabłka i miksujemy
W osobnej misce mieszamy mąkę, proszek, cynamon i cukier waniliowy.
Mieszamy składniki mokre z suchymi.
Dodajemy starte jabłka i orzechy włoskie
Co na wierzch???
Na wierzch zrobimy słodką polewę z miodu i orzechów.
Jak nie mamy płynnego miodu wówczas kilka łyżek miodu dajemy do szklanki. Szklankę umieszamy w garnku z gorącą wodą i mieszamy. Miód pięknie się nam rozpuści.
Dodajemy pokrojone orzechy włoskie.
Wylewamy ciasto do foremek papierowych i polewamy przygotowaną polewą.
Druga opcja muffinek: bez polewy. Posypujemy muffinki startymi na grupych oczkach jabłkami.
Wkładamy muffinki na 20 min do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
Na zewnątrz rekordowe mrozy, a dookoła ludzie kichają i kaszlą. Z racji tego, że sama jestem przeziębiona, a na przeziębienie najlepszym panaceum jest miód, którego nie znosze, postanowiłam ukryć go w moich ulubionych muffinkach. A oto efekt. Musze przyznąć naprawdę pyszne!!
Składniki
2 szklanki mąki
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
opakowanie cukru waniliowego
1/2 szklanki płynnego miodu
1/2 szklanki rozstopionego masła
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 szklanka startych na grubych oczkach jabłek
2 jajka
1/4 szklanki pokrojonych orzechów włoskich
Jak to się robi?
Mieszamy masło z miodem.
Dodajemy jogurt, jajka i jabłka i miksujemy
W osobnej misce mieszamy mąkę, proszek, cynamon i cukier waniliowy.
Mieszamy składniki mokre z suchymi.
Dodajemy starte jabłka i orzechy włoskie
Na wierzch zrobimy słodką polewę z miodu i orzechów.
Jak nie mamy płynnego miodu wówczas kilka łyżek miodu dajemy do szklanki. Szklankę umieszamy w garnku z gorącą wodą i mieszamy. Miód pięknie się nam rozpuści.
Dodajemy pokrojone orzechy włoskie.
Wylewamy ciasto do foremek papierowych i polewamy przygotowaną polewą.
Druga opcja muffinek: bez polewy. Posypujemy muffinki startymi na grupych oczkach jabłkami.
Wkładamy muffinki na 20 min do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
Wow wyglądają bosko :) chyba jutro zrobie :)
OdpowiedzUsuń