Kochani!
Dzisiaj kolejny eksperyment. Jak widać mamy środek zimy, a ja dzisiaj proponuje Wam muffinki z owocami, które o każdej porze roku można dostać. Pamiętacie kompot z wiśni? Mmmmniam pycha mój ulubiony. Dlatego tym razem zdrowe muffinki zdrowe bo z wiśniami. A dlaczego zdrowe???
6 powodów dla których warto jeść wiśnie:
1. Źródło antyoksydantów.
2. Pełni funkcję naturalnego środka przeciwbólowego.
3. Naturalny środek przeciwzapalny.
4. Naturalne źródło melatoniny, która pomaga na bezsenność.
5. Źródło vitaminy C.
6. Obniża cholesterol.
Oto przepis:
1/2 szklanki roztopionego schłodzonego masła
1/2 szklanki maślanki
2 jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki wieloziarnistej
1/2 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki klasycznego kakao
1/2 łyżeczki kardamonu
3/4 łyżeczki soli
2 szklanki wypestkowanych wiśni
kilka kropel rumu (opcjonalnie)
Jak to się robi??
Miksujemy jajka i maślankę.
Dodajemy schłodzone roztopione masło i miksujemy.
W osobnej misce mieszamy mąki, cukier, cukier waniliowy, kakao, kardamon, proszek do pieczenia.
Wlewamy składniki mokre do suchych.
Wyjmujemy wiśnie z zalewy.
Dodajemy wiśnie oraz 2/3 kubka soku z wiśni.
Mieszamy wszystkie składniki dodajemy kilka kropel rumu do smaku i według uznania w zależności od tego jak bardzo mocne mają być muffinki :-)
Wkładamy do nagrzanego do 200 stpni piekarnika na 20-25 minut.
I gotowe!!!
Dzisiaj kolejny eksperyment. Jak widać mamy środek zimy, a ja dzisiaj proponuje Wam muffinki z owocami, które o każdej porze roku można dostać. Pamiętacie kompot z wiśni? Mmmmniam pycha mój ulubiony. Dlatego tym razem zdrowe muffinki zdrowe bo z wiśniami. A dlaczego zdrowe???
6 powodów dla których warto jeść wiśnie:
1. Źródło antyoksydantów.
2. Pełni funkcję naturalnego środka przeciwbólowego.
3. Naturalny środek przeciwzapalny.
4. Naturalne źródło melatoniny, która pomaga na bezsenność.
5. Źródło vitaminy C.
6. Obniża cholesterol.
Oto przepis:
1/2 szklanki roztopionego schłodzonego masła
1/2 szklanki maślanki
2 jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki wieloziarnistej
1/2 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki klasycznego kakao
1/2 łyżeczki kardamonu
3/4 łyżeczki soli
2 szklanki wypestkowanych wiśni
kilka kropel rumu (opcjonalnie)
Jak to się robi??
Miksujemy jajka i maślankę.
Dodajemy schłodzone roztopione masło i miksujemy.
W osobnej misce mieszamy mąki, cukier, cukier waniliowy, kakao, kardamon, proszek do pieczenia.
Wlewamy składniki mokre do suchych.
Wyjmujemy wiśnie z zalewy.
Dodajemy wiśnie oraz 2/3 kubka soku z wiśni.
Mieszamy wszystkie składniki dodajemy kilka kropel rumu do smaku i według uznania w zależności od tego jak bardzo mocne mają być muffinki :-)
Wkładamy do nagrzanego do 200 stpni piekarnika na 20-25 minut.
I gotowe!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz