Blog młodej mamy o eksperymentach muffinkowych dedykowany wszystkim moim przyjaciołom rozrzuconym po całym świecie z którymi na co dzień nie mogę wypić pysznej kawy i dialektując się smakiem muffinek spędzać z nimi niezapomniane chwile. Blog zawiera Przepisy na muffinki, szybkie, niezawodne, pachnące, zachwycające babeczki. Słodkie, ostre, pikantne, alkoholowe, korzenne, owocowe, orzechowe, niskokaloryczne, dietetyczne, bezglutenowe, zdrowe przekąski muffinkowe dla każdego, dla dzieciaków, dla kobiet w ciąży, dla osob o wyrafinowanym smaku. Po prostu apetyczne muffinki, które zawsze poprawią nam nastrój, zaczarują nasz dzień, ukoronują każde przyjęcie, uroczystość, czy też poratują jak przyjdą niespodziewani goście, których chcemy poczęstować czymś wyjątkowym. Nie musisz być mistrzem cukiernictwa, aby zaskoczyć innych niepowtarzalnymi muffinkami o smaku i zapachu, którego nie da się zapomnieć. MUFFINKUJ Z NAMI!

czwartek, 2 lutego 2012

Rozgrzewające muffinki miodowo-jabłkowe z orzechami włoskimi

Kochani!
Na zewnątrz rekordowe mrozy, a dookoła ludzie kichają i kaszlą. Z racji tego, że sama jestem przeziębiona, a na przeziębienie najlepszym panaceum jest miód, którego nie znosze, postanowiłam ukryć go w moich ulubionych muffinkach. A oto efekt. Musze przyznąć naprawdę pyszne!!

Składniki
2 szklanki mąki
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
opakowanie cukru waniliowego
1/2 szklanki płynnego miodu
1/2 szklanki rozstopionego masła
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 szklanka startych na grubych oczkach jabłek
2 jajka
1/4 szklanki pokrojonych orzechów włoskich

Jak to się robi?

Mieszamy masło z miodem.
Dodajemy jogurt, jajka i jabłka i miksujemy

W osobnej misce mieszamy mąkę, proszek, cynamon i cukier waniliowy.



Mieszamy składniki mokre z suchymi.


Dodajemy starte jabłka i orzechy włoskie



 Co na wierzch???
Na wierzch zrobimy słodką polewę z miodu i orzechów.
Jak nie mamy płynnego miodu wówczas kilka łyżek miodu dajemy do szklanki. Szklankę  umieszamy w garnku z gorącą wodą i mieszamy. Miód pięknie się nam rozpuści.


Dodajemy pokrojone orzechy włoskie.



Wylewamy ciasto do foremek papierowych i polewamy przygotowaną polewą.


Druga opcja muffinek: bez polewy. Posypujemy muffinki startymi na grupych oczkach jabłkami.




Wkładamy muffinki na 20 min do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.











1 komentarz: