Muffinkujący!
Nadal muffinkuje owoce. Dzisiaj straszne burze stad otworzyłam spiżarkę, a tam puszka ananasa. I tak się zaczęła historia muffinki ananasowo-kokosowej.
Dzisiaj ananas z puszki, kokos i migdały. A propozycja na muffinkę ananasowo-kokosową jest taka:
Składniki:
1. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, wiórki kokosowe. (składniki suche)
2. Ubijamy jajko.
3. Dodajemy mleko i oliwę i miksujemy. (składniki mokre)
4. Mieszamy delikatnie łyżką składniki suche z mokrymi.
5. Dodajemy pokrojonego ananasa. Mieszamy łyżką.
Wykładamy blaszkę muffinkową papilotkami. Napełniamy papilotki ciastem do 2/3 ich wysokości.
Posypujemy słupkami migdałów.
Wkładamy na 20 minut do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika.
Nadal muffinkuje owoce. Dzisiaj straszne burze stad otworzyłam spiżarkę, a tam puszka ananasa. I tak się zaczęła historia muffinki ananasowo-kokosowej.
Dzisiaj ananas z puszki, kokos i migdały. A propozycja na muffinkę ananasowo-kokosową jest taka:
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 2/3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki soku z ananasa
- 1/2 szklanki oliwy
- 1jajko
- 1/2 szklanki ananasa z puszki
- 1/3 szklanki słupków migdałów
1. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, wiórki kokosowe. (składniki suche)
2. Ubijamy jajko.
3. Dodajemy mleko i oliwę i miksujemy. (składniki mokre)
4. Mieszamy delikatnie łyżką składniki suche z mokrymi.
5. Dodajemy pokrojonego ananasa. Mieszamy łyżką.
Wykładamy blaszkę muffinkową papilotkami. Napełniamy papilotki ciastem do 2/3 ich wysokości.
Posypujemy słupkami migdałów.
Wkładamy na 20 minut do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika.
Wyglądają naprawdę smacznie :)
OdpowiedzUsuńI tak smakują. Idealna muffinka na upały :-))
OdpowiedzUsuń