Blog młodej mamy o eksperymentach muffinkowych dedykowany wszystkim moim przyjaciołom rozrzuconym po całym świecie z którymi na co dzień nie mogę wypić pysznej kawy i dialektując się smakiem muffinek spędzać z nimi niezapomniane chwile. Blog zawiera Przepisy na muffinki, szybkie, niezawodne, pachnące, zachwycające babeczki. Słodkie, ostre, pikantne, alkoholowe, korzenne, owocowe, orzechowe, niskokaloryczne, dietetyczne, bezglutenowe, zdrowe przekąski muffinkowe dla każdego, dla dzieciaków, dla kobiet w ciąży, dla osob o wyrafinowanym smaku. Po prostu apetyczne muffinki, które zawsze poprawią nam nastrój, zaczarują nasz dzień, ukoronują każde przyjęcie, uroczystość, czy też poratują jak przyjdą niespodziewani goście, których chcemy poczęstować czymś wyjątkowym. Nie musisz być mistrzem cukiernictwa, aby zaskoczyć innych niepowtarzalnymi muffinkami o smaku i zapachu, którego nie da się zapomnieć. MUFFINKUJ Z NAMI!

niedziela, 29 lipca 2012

Muffinka serowa z aronią

Witajcie!
Dzisiaj słodko-gorzka kombinacja muffinkowa dla lubiących wyszukane smaki :-)
Aronia to nasz sezonowy owoc więc spróbowałam go zmuffinkować z czymś słodkim, aby osłodzić jej gorzkawy smak. Ponadto na te upały to naprawdę rewelacyjne rozwiązanie, które delikatnie orzeźwia nasze podniebienie. Polecam serową muffinkę z gorzkawą nutą aroniową i słodką nutą czekoladową.




Składniki:
2 jajka
ok 1/4 szklanki oliwy
1 1/2 szklanki serka typu Ricotta
1 szklanka owoców aronii (bez szpatułek)
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
czekolada nadziewana nugatem

JAK TO SIĘ ROBI?

1. Wbijamy jaka do szklanki i dolewamy oleju tak aby w całości mikstura zajęła 1/2 szklanki. Następnie całość miksujemy




2. Dodajemy do mikstury serek Ricotta i miksujemy do momentu aż powstanie jednolita masa.


3. Dodajemy cukier waniliowy. Miksujemy.


4. Dodajemy owoce aronii  i mieszamy delikatnie łyżką. Nie miksujemy!!! (składniki mokre)





5. W osobnej misce mieszamy mąkę, cukier,  proszek do pieczenia i sól. (składniki suche)





6. Mieszamy mokre składniki z suchymi pamiętając, aby miksturę z aronią dodać do miski gdzie mamy przygotowane składniki suche. Mieszamy delikatnie łyżką, aby nie zgnieść owoców.




Wkładamy papierowe papilotki do blaszki muffinkowej. Wlewamy ciasto do papilotek i następnie wkładamy całą kostkę czekolady najlepiej wypełnionej nugatem bo wtedy się fantastycznie rozpuszcza.




Wkładamy muffinki do rozgrzanego do ok 190 stopni C piekarnika na ok 20-25 minut.



3 komentarze:

  1. Piszesz "oliwy" ale jak rozumiem chodzi o olej? Nie wyobrażam sobie dawać gorzkiej oliwy do słodkich muffinków :) Olej rzepakowy nie ma smaku i najlepiej się nadaje do wypieków.

    OdpowiedzUsuń
  2. A jednak dodaje oliwe i nie ma to żadnego wpływu na smak. Oliwa jest po prostu zdrowsza ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, tu się nie zgodzę! :) Oczywiście oliwa ma w sobie dużo dobrego, ale pod względem składu tłuszczowego olej rzepakowy akurat wypada lepiej :) Jest mocno niedoceniany, a przecież jest bogaty w omega-3 (ma go znacznie więcej niż oliwa) i nie traci tak szybko swoich właściwości w wysokich temperaturach :)

      Usuń