Witajcie!
Dzisiaj słodko-gorzka kombinacja muffinkowa dla lubiących wyszukane smaki :-)
Aronia to nasz sezonowy owoc więc spróbowałam go zmuffinkować z czymś słodkim, aby osłodzić jej gorzkawy smak. Ponadto na te upały to naprawdę rewelacyjne rozwiązanie, które delikatnie orzeźwia nasze podniebienie. Polecam serową muffinkę z gorzkawą nutą aroniową i słodką nutą czekoladową.
Składniki:
2 jajka
ok 1/4 szklanki oliwy
1 1/2 szklanki serka typu Ricotta
1 szklanka owoców aronii (bez szpatułek)
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
czekolada nadziewana nugatem
JAK TO SIĘ ROBI?
1. Wbijamy jaka do szklanki i dolewamy oleju tak aby w całości mikstura zajęła 1/2 szklanki. Następnie całość miksujemy
Dzisiaj słodko-gorzka kombinacja muffinkowa dla lubiących wyszukane smaki :-)
Aronia to nasz sezonowy owoc więc spróbowałam go zmuffinkować z czymś słodkim, aby osłodzić jej gorzkawy smak. Ponadto na te upały to naprawdę rewelacyjne rozwiązanie, które delikatnie orzeźwia nasze podniebienie. Polecam serową muffinkę z gorzkawą nutą aroniową i słodką nutą czekoladową.
Składniki:
2 jajka
ok 1/4 szklanki oliwy
1 1/2 szklanki serka typu Ricotta
1 szklanka owoców aronii (bez szpatułek)
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
czekolada nadziewana nugatem
JAK TO SIĘ ROBI?
1. Wbijamy jaka do szklanki i dolewamy oleju tak aby w całości mikstura zajęła 1/2 szklanki. Następnie całość miksujemy
Piszesz "oliwy" ale jak rozumiem chodzi o olej? Nie wyobrażam sobie dawać gorzkiej oliwy do słodkich muffinków :) Olej rzepakowy nie ma smaku i najlepiej się nadaje do wypieków.
OdpowiedzUsuńA jednak dodaje oliwe i nie ma to żadnego wpływu na smak. Oliwa jest po prostu zdrowsza ;-)
OdpowiedzUsuńOj, tu się nie zgodzę! :) Oczywiście oliwa ma w sobie dużo dobrego, ale pod względem składu tłuszczowego olej rzepakowy akurat wypada lepiej :) Jest mocno niedoceniany, a przecież jest bogaty w omega-3 (ma go znacznie więcej niż oliwa) i nie traci tak szybko swoich właściwości w wysokich temperaturach :)
Usuń