Blog młodej mamy o eksperymentach muffinkowych dedykowany wszystkim moim przyjaciołom rozrzuconym po całym świecie z którymi na co dzień nie mogę wypić pysznej kawy i dialektując się smakiem muffinek spędzać z nimi niezapomniane chwile. Blog zawiera Przepisy na muffinki, szybkie, niezawodne, pachnące, zachwycające babeczki. Słodkie, ostre, pikantne, alkoholowe, korzenne, owocowe, orzechowe, niskokaloryczne, dietetyczne, bezglutenowe, zdrowe przekąski muffinkowe dla każdego, dla dzieciaków, dla kobiet w ciąży, dla osob o wyrafinowanym smaku. Po prostu apetyczne muffinki, które zawsze poprawią nam nastrój, zaczarują nasz dzień, ukoronują każde przyjęcie, uroczystość, czy też poratują jak przyjdą niespodziewani goście, których chcemy poczęstować czymś wyjątkowym. Nie musisz być mistrzem cukiernictwa, aby zaskoczyć innych niepowtarzalnymi muffinkami o smaku i zapachu, którego nie da się zapomnieć. MUFFINKUJ Z NAMI!

czwartek, 12 lipca 2012

Muffinka jagodowo-brzoskwiniowa

Witajcie!
Jagodowy zawrót głowy w mojej muffinkowej kuchni trwa. Tym razem do jagód dodałam pełne słodyczy brzoskwinie, gorzką czekoladę i migdały :-) Dodatkowo do ciasta zamiast mleka dodałam śmietanę dzięki czemu muffiny nabrały nieziemskiej puszystości!
Istnie letni powiew w muffinkowej kuchni :-)) Oto muffinka z jagodami i brzoskwiniami :-)



Składniki:
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 2 jajka
  • kilka kropel cytryny
  • 1/2 szklanki jagód
  • 3 połówki brzoskwini
  • do przyozdobienia: starta gorzka czekolada, płatki migdałowe
Jak to się robi?

1. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy.





2. Ubijamy jajka.

3. Dodajemy śmietanę i oliwę. Miksujemy.




4. Mieszamy składniki suche z mokrymi.Mieszamy delikatnie łyżką. Postanie nam ciasto o pięknej puszystej konsystencji przypominającej mus. Pamiętaj nie mieszaj za długo ponieważ wtedy muffinki nie będą puszyste. Ciasto powinno mieć grudki :-)




5. Dodajemy jagody i brzoskwinie i mieszamy delikatnie łyżką.


 Wykładamy blaszkę muffinkową papilotkami. Napełniamy papilotki ciastem do 3/4 ich wysokości.
Przyozdabiamy migdałami, starta czekoladą.

Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na ok 20-25 minut.









2 komentarze:

  1. Brzoskwinie i jagody, super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta kombinacja wyszła mi jakoś totalnie przypadkowo. Kupiłam za dużo jagód, a nie chciałam robić ten sam przepis kilka razy. Stąd przegląd spiżarki. I patrzę a tutaj brzoskwinie. Idealne połączenie słodkich borzoskwiń z wyrafinowanymi jagodami :-)))

    OdpowiedzUsuń