Witajcie!
Jagodowy zawrót głowy w mojej muffinkowej kuchni trwa. Tym razem do jagód dodałam pełne słodyczy brzoskwinie, gorzką czekoladę i migdały :-) Dodatkowo do ciasta zamiast mleka dodałam śmietanę dzięki czemu muffiny nabrały nieziemskiej puszystości!
Istnie letni powiew w muffinkowej kuchni :-)) Oto muffinka z jagodami i brzoskwiniami :-)
Składniki:
1. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy.
2. Ubijamy jajka.
3. Dodajemy śmietanę i oliwę. Miksujemy.
4. Mieszamy składniki suche z mokrymi.Mieszamy delikatnie łyżką. Postanie nam ciasto o pięknej puszystej konsystencji przypominającej mus. Pamiętaj nie mieszaj za długo ponieważ wtedy muffinki nie będą puszyste. Ciasto powinno mieć grudki :-)
5. Dodajemy jagody i brzoskwinie i mieszamy delikatnie łyżką.
Wykładamy blaszkę muffinkową papilotkami. Napełniamy papilotki ciastem do 3/4 ich wysokości.
Przyozdabiamy migdałami, starta czekoladą.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na ok 20-25 minut.
Jagodowy zawrót głowy w mojej muffinkowej kuchni trwa. Tym razem do jagód dodałam pełne słodyczy brzoskwinie, gorzką czekoladę i migdały :-) Dodatkowo do ciasta zamiast mleka dodałam śmietanę dzięki czemu muffiny nabrały nieziemskiej puszystości!
Istnie letni powiew w muffinkowej kuchni :-)) Oto muffinka z jagodami i brzoskwiniami :-)
Składniki:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/4 szklanki oliwy
- 3/4 szklanki śmietany
- 2 jajka
- kilka kropel cytryny
- 1/2 szklanki jagód
- 3 połówki brzoskwini
- do przyozdobienia: starta gorzka czekolada, płatki migdałowe
1. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy.
2. Ubijamy jajka.
3. Dodajemy śmietanę i oliwę. Miksujemy.
4. Mieszamy składniki suche z mokrymi.Mieszamy delikatnie łyżką. Postanie nam ciasto o pięknej puszystej konsystencji przypominającej mus. Pamiętaj nie mieszaj za długo ponieważ wtedy muffinki nie będą puszyste. Ciasto powinno mieć grudki :-)
5. Dodajemy jagody i brzoskwinie i mieszamy delikatnie łyżką.
Wykładamy blaszkę muffinkową papilotkami. Napełniamy papilotki ciastem do 3/4 ich wysokości.
Przyozdabiamy migdałami, starta czekoladą.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na ok 20-25 minut.
Brzoskwinie i jagody, super pomysł!
OdpowiedzUsuńTa kombinacja wyszła mi jakoś totalnie przypadkowo. Kupiłam za dużo jagód, a nie chciałam robić ten sam przepis kilka razy. Stąd przegląd spiżarki. I patrzę a tutaj brzoskwinie. Idealne połączenie słodkich borzoskwiń z wyrafinowanymi jagodami :-)))
OdpowiedzUsuń