Blog młodej mamy o eksperymentach muffinkowych dedykowany wszystkim moim przyjaciołom rozrzuconym po całym świecie z którymi na co dzień nie mogę wypić pysznej kawy i dialektując się smakiem muffinek spędzać z nimi niezapomniane chwile. Blog zawiera Przepisy na muffinki, szybkie, niezawodne, pachnące, zachwycające babeczki. Słodkie, ostre, pikantne, alkoholowe, korzenne, owocowe, orzechowe, niskokaloryczne, dietetyczne, bezglutenowe, zdrowe przekąski muffinkowe dla każdego, dla dzieciaków, dla kobiet w ciąży, dla osob o wyrafinowanym smaku. Po prostu apetyczne muffinki, które zawsze poprawią nam nastrój, zaczarują nasz dzień, ukoronują każde przyjęcie, uroczystość, czy też poratują jak przyjdą niespodziewani goście, których chcemy poczęstować czymś wyjątkowym. Nie musisz być mistrzem cukiernictwa, aby zaskoczyć innych niepowtarzalnymi muffinkami o smaku i zapachu, którego nie da się zapomnieć. MUFFINKUJ Z NAMI!

czwartek, 26 kwietnia 2012

Muffinki kokosowo-migdałowe z mocnym espresso wypełnione mleczkiem kokosowym



Kochani!
Dzisiaj podjęłam się kolejnego muffinkowania na specjalne życzenie jednej z fanek na FB- Mirki
Mirka uwielbia espresso, migdały i kokos. Ja do tych pyszności dodałam jeszcze mleczko kokosowe, mleko kondensowane, cukier waniliowy i muffinki gotowe. Porcja na 24 sztuki.
W sam raz na tą dzisiejszą słoneczną pogodę. My już zajadamy się w ogrodzie :-)




Składniki:

1 szklanka wiórków kokosowych
1/2 szklanki płatków migdałowych
2 szklanki mleka kondensowanego
4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki proszku do pieczenia
1 łyżka soli
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka mleczka kokosowego
2 jajka
1 szklanka cukru
1/4 szklanki espresso

Jak to sie robi?

1. Mieszamy makę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier, sól. (składniki suche)




2. W osobnej małej miseczce przyotowujemy posypke na muffinki. Mieszamy 2 łyżki mleka kondensowanego i 2 łyżki płatków migdałowych i 1 łyżkę wiórków kokosowych.





3. Ubijamy jajko i powoli dodajemy mleczko kokosowe, pozostałe mleko kondensowane i espresso. Ubijamy na kremowa masę.(składniki  mokre)




4. Dodajemy pozostałe płatki migdałowe i wiórki kokosowe. Mieszamy.


5. Wlewamy składnik mokre do miski ze składnikami suchymi.




6. Mieszamy łyżką do moementu, aż składniki połączą się i powstanie kremowa konsystencja.


7. Wykładamy foremkę papierowymi papilotkami i napełniamy ja ciastem. Przyozdabiamy wsześniej przygotowaną posypką.



W muffinkach najfajnieszje jest to, że przygotując jedno ciasto muffinkowe możemy robić wiele wariacji muffinkowych poprzez dodanie dodatków smakowych. Dzisiaj sa urodziny mojej córeczki stąd wpadłam na pomysł aby zrobić muffinki o różnych smakach. Do tego celu użyłam pewnego rodzaju resztki słodyczy, ktore znalazłam w szafce:




5 komentarzy:

  1. z mleczkiem kokosowym muszą być super! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale smakowite połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakują naprawdę wyśmienicie. Są takie lekkie bo nie ma ani oleju ani masła. A jak komuś uda sie znaleźć orzeszka w muffince to jest przeszczęśliwy. Wiem bo przetestowałam to dzisiaj podczas urodzin córeczki :-))) A Ty coś muffinkujesz??

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny przepis - czy przy pominieciu oleju nie wychodza zbyt suche? Widze ze Twoje ciasto przed upieczeniem jest dosc lejace - moje jest z reguly gestsze - czy dobrze sie piecze przy takim lejacym ciescie? Potrzeba do tego termoobiegu? Pieczesz ok. 20 minut w temp. ok 200 stopni?

    OdpowiedzUsuń
  5. Witaj! Nie są suche ponieważ jest mleczko kokosowe, mleko kondensowane i espresso. Tak pieke ok 20 minut bez termoobiegu ponieważ on troszkę wysusza. Generalnie zasada jest taka ze muffiny są gotowe jak sie zarumienia i zawsze można sprawdzić wykalaczka nakluwajac ciasto. Jeżeli wykalaczka jest sucha to muffinki mogą juz lodowac na stół! Czekam na opinie jak Tobie wyszły muffinki! ;-))

    OdpowiedzUsuń