Kochani!
Mam kolejne wyzwanie. Spotkanie z przyjaciółką ze szkolnej ławki na które obowiązkowo mam wstawić się z muffinkami. Jak spotkanie kobiece to wiedzialam, że papilotki muszą być różowe, ale co w środku??
Ricotta, brzoskwinie, czekolada i muffinki... Brzmi smakowicie prawda??
Składniki:
2 1/2 szklanki mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki serka ricotta
1/2 szklanki oliwy z oliwek
2 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka pokrojonej brzoskwini i z puszki
1/3 szklanki soku z brzoskwiń
1/2 szklanki groszku czekoladowego
płatki migdałowe do pospania
Jak to sie robi?
1. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól (składniki suche)
2. Ubijamy jajka.
3. Dodajemy stopniowo do ubitych jajek, brązowy cukier, cukier waniliowy, oliwę oraz serek ricotta i miksujemy. (składniki mokre)
4. Wlewamy składniki mokre do suchych i mieszamy łyżką, aż składniki się połączą.
5. Dodajemy pokrojone brzoskwinie.
6. Wlewamy sok z brzoskwiń i delikatnie mieszamy.
7. Wsypujemy groszek czekoladowy i mieszamy.
8. Wlewamy ciasto do papilotek wcześniej wsadzonych do foremek i przozdabiamy płatkami migdałowymi.
Mam kolejne wyzwanie. Spotkanie z przyjaciółką ze szkolnej ławki na które obowiązkowo mam wstawić się z muffinkami. Jak spotkanie kobiece to wiedzialam, że papilotki muszą być różowe, ale co w środku??
Ricotta, brzoskwinie, czekolada i muffinki... Brzmi smakowicie prawda??
Składniki:
Jak to sie robi?
1. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól (składniki suche)
2. Ubijamy jajka.
3. Dodajemy stopniowo do ubitych jajek, brązowy cukier, cukier waniliowy, oliwę oraz serek ricotta i miksujemy. (składniki mokre)
4. Wlewamy składniki mokre do suchych i mieszamy łyżką, aż składniki się połączą.
5. Dodajemy pokrojone brzoskwinie.
6. Wlewamy sok z brzoskwiń i delikatnie mieszamy.
7. Wsypujemy groszek czekoladowy i mieszamy.
8. Wlewamy ciasto do papilotek wcześniej wsadzonych do foremek i przozdabiamy płatkami migdałowymi.
Muffinki wsadzamy do nagrzanego do 180 stopniC piekarnika na ok 30-35 minut.
Efekt jest tak pyszny jak piękny wizualnie :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz