Blog młodej mamy o eksperymentach muffinkowych dedykowany wszystkim moim przyjaciołom rozrzuconym po całym świecie z którymi na co dzień nie mogę wypić pysznej kawy i dialektując się smakiem muffinek spędzać z nimi niezapomniane chwile. Blog zawiera Przepisy na muffinki, szybkie, niezawodne, pachnące, zachwycające babeczki. Słodkie, ostre, pikantne, alkoholowe, korzenne, owocowe, orzechowe, niskokaloryczne, dietetyczne, bezglutenowe, zdrowe przekąski muffinkowe dla każdego, dla dzieciaków, dla kobiet w ciąży, dla osob o wyrafinowanym smaku. Po prostu apetyczne muffinki, które zawsze poprawią nam nastrój, zaczarują nasz dzień, ukoronują każde przyjęcie, uroczystość, czy też poratują jak przyjdą niespodziewani goście, których chcemy poczęstować czymś wyjątkowym. Nie musisz być mistrzem cukiernictwa, aby zaskoczyć innych niepowtarzalnymi muffinkami o smaku i zapachu, którego nie da się zapomnieć. MUFFINKUJ Z NAMI!

czwartek, 19 kwietnia 2012

Ricotta z brzoskwinią oprószona migdałami i czekoladą. Muffinka idealna na popołudnie z przyjaciółką

Kochani!
Mam kolejne wyzwanie. Spotkanie z przyjaciółką ze szkolnej ławki na które obowiązkowo mam wstawić się z muffinkami. Jak spotkanie kobiece to wiedzialam, że papilotki muszą być różowe, ale co w środku??
Ricotta, brzoskwinie, czekolada i muffinki... Brzmi smakowicie prawda??




Składniki:
  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej 
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki serka ricotta
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek 
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szklanka pokrojonej brzoskwini i z puszki
  • 1/3 szklanki soku z brzoskwiń
  • 1/2 szklanki groszku czekoladowego
  • płatki migdałowe do pospania

  • Jak to sie robi?

    1. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól (składniki suche)

    2. Ubijamy jajka.


    3. Dodajemy stopniowo do ubitych jajek, brązowy cukier, cukier waniliowy, oliwę oraz serek ricotta i miksujemy. (składniki mokre)




    4. Wlewamy składniki mokre do suchych i mieszamy łyżką, aż składniki się połączą.




    5. Dodajemy pokrojone brzoskwinie.



    6. Wlewamy sok z brzoskwiń i delikatnie mieszamy.



    7. Wsypujemy groszek czekoladowy i mieszamy.



    8. Wlewamy ciasto do papilotek wcześniej wsadzonych do foremek i przozdabiamy płatkami migdałowymi.



    Muffinki wsadzamy do nagrzanego do 180 stopniC piekarnika na ok 30-35 minut.
    Efekt jest tak pyszny jak piękny wizualnie :-)

    

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz