Blog młodej mamy o eksperymentach muffinkowych dedykowany wszystkim moim przyjaciołom rozrzuconym po całym świecie z którymi na co dzień nie mogę wypić pysznej kawy i dialektując się smakiem muffinek spędzać z nimi niezapomniane chwile. Blog zawiera Przepisy na muffinki, szybkie, niezawodne, pachnące, zachwycające babeczki. Słodkie, ostre, pikantne, alkoholowe, korzenne, owocowe, orzechowe, niskokaloryczne, dietetyczne, bezglutenowe, zdrowe przekąski muffinkowe dla każdego, dla dzieciaków, dla kobiet w ciąży, dla osob o wyrafinowanym smaku. Po prostu apetyczne muffinki, które zawsze poprawią nam nastrój, zaczarują nasz dzień, ukoronują każde przyjęcie, uroczystość, czy też poratują jak przyjdą niespodziewani goście, których chcemy poczęstować czymś wyjątkowym. Nie musisz być mistrzem cukiernictwa, aby zaskoczyć innych niepowtarzalnymi muffinkami o smaku i zapachu, którego nie da się zapomnieć. MUFFINKUJ Z NAMI!

piątek, 6 kwietnia 2012

Wielkanocne muffinki ze świeżo startą cytryną-bezglutenowe

Kochani!
Już od kilku dni myślałam jak to zrobić, żeby wszystkich którzy ze mną muffinkują zadowolić. A mianowicie jak zaproponować muffinki, które będą pachnąć wielkanocą, będą smaczne, wyjątkowe, bezglutenowe. I udalo się!!! Pomimo, że bezglutenowe to naprawdę pyszne. Mówiąc szczerze nie lubię cytryny w cieście, ale musze przyznać, że w tej kompozycji smakuje naprawdę wyśmiecie. Może dlatego, że nie dodajemy żadnych sztucznych kwasków cytrynowych, tylko skórkę ze świeżo startej cytryny.
U mnie już wszystkie muffinki zniknęły, więc zabieram się za pieczenie kolejnej porcji ;-)

Kochani wesołych zdrowych i spędzonych w rodzinnej atmosferze śsmiechu i radości Świąt Wielkiej Nocy! Oby wraz z wiosną narodziły się nowe pomysły, wyzwania, propozycje, które będa początkiem nowej przygody życiowej! Miłości!!




Składniki:
200 g miałkich migdałów
3/4 szklanki mąki kukurydzianej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
skórka starta z 3 cytryn
kostka masła
3/4 szklanki cukru
Pisaki cukrowe z Dr. Otkera do przyozdobienia

Jak to się robi?

1. Ucieramy masło z cukrem na puszysty krem.


2. Mieszamy w osobnej misce migdały, mąkę kukurydzianą,  proszek do pieczenia (składniki suche)

3. Dodajemy partiami do utartego masła z cukrem składniki suche na przemian z jajkami i miksujemy.



4. Dodajemy świeżo startą skórkę z cytryny i mieszamy.




5. Pozostawiamy trochę startej skórki z cytryny do posypania na wierzchu.





5. Na koniec wedle wlasnej fantazji  przyozdabiamy muffinki, aby nadać im charakteru świątecznego.


Wkładamy na ok 30 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz