Blog młodej mamy o eksperymentach muffinkowych dedykowany wszystkim moim przyjaciołom rozrzuconym po całym świecie z którymi na co dzień nie mogę wypić pysznej kawy i dialektując się smakiem muffinek spędzać z nimi niezapomniane chwile. Blog zawiera Przepisy na muffinki, szybkie, niezawodne, pachnące, zachwycające babeczki. Słodkie, ostre, pikantne, alkoholowe, korzenne, owocowe, orzechowe, niskokaloryczne, dietetyczne, bezglutenowe, zdrowe przekąski muffinkowe dla każdego, dla dzieciaków, dla kobiet w ciąży, dla osob o wyrafinowanym smaku. Po prostu apetyczne muffinki, które zawsze poprawią nam nastrój, zaczarują nasz dzień, ukoronują każde przyjęcie, uroczystość, czy też poratują jak przyjdą niespodziewani goście, których chcemy poczęstować czymś wyjątkowym. Nie musisz być mistrzem cukiernictwa, aby zaskoczyć innych niepowtarzalnymi muffinkami o smaku i zapachu, którego nie da się zapomnieć. MUFFINKUJ Z NAMI!

wtorek, 28 lutego 2012

Bananowe muffinki z espresso obsypane orzechami włoskimi

Kochani!
Dzisiaj muffinki zajadlam z Kasia i jej synkiem Filipkiem, którzy nas rano odwiedzili. Wspominałyśmy studenckie czasy i zajadałyśmy muffinki popijając latte. Na tą specjalną okazję zrobiłam muffinki z espresso i orzechami włoskimi, aby już tak na 200% dopełnić moją radość jak dowiedziałam się, że w końcu zobaczę małego Filipka na żywo :-)))

Nie mogłam sie oprzeć i nie wykorzystać od razu prezentu urodzinowego od klanu Szmidelków :-)) Prawda, że fantastyczne. Teraz to będzie znak firmowy mojego bloga o muffinkowaniu. Będę Wam serwować przepisy wprost z muffinkowej filiżanki. Mam nadzieje, że pomieści wszystkie moje pomysły na kolejne wariacje muffinkowe :-))) Kasiu dziekuje! Prezent fantastyczny!!!


Oto przepis

Składniki:
3 rozgniecione banany
1 szklanka orzechów włoskich
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki espresso
szczypta soli
3/4 szklanki cukru brązowego
1/3 szklanki roztopionego masła
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 jajko


Jak to się robi?

1. Ubijamy jajko


2. Miksujemy jajko z cukrem, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i dodajemy espresso

3. Dodajemy proszek do pieczenia i sól i miksujemy






4. W osobnej misce mieszamy rozgniecione banany z ostudzonym roztopionym masłem


5.  Dodajemy do zmiksowanych z masłem bananów uprzednio zmiksowane jajko z cukrem, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i espresso i miksujemy wszystko razem (składniki  mokre)



6. Do osobnej miski wsypujemy mąkę i wlewamy składniki mokre. Dokładnie mieszamy aż składniki się połączą.

7. Dodajemy orzechy zostawiając trochę do dekoracji.


Wlewamy ciasto do foremek papierowych wcześniej wsadzonych do blaszki muffinkowej, posypujemy orzechami i wiórkami czekoladowymi i gotowe.

Wkładamy na ok 30 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.




Po prostu poezja! Wspaniały dodatek do porannej kawy, którą popijałam z moją Kasia i wspominałyśmy wspominałyśmy, planowałyśmy wspólne wakacje, trzymając nasze maluszki na kolanach :-) Bezcenne!




3 komentarze:

  1. Mam pytanie - ciasto wyszło mi bardzo gęste, gęściejsze niż zazwyczaj przy muffinkach. Prawie taki budyń. Czy tak powinno byc?

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj! Tak ciasto jest gęste ponieważ mamy w przepisie 3 banany. Mam nadzieje ze wyjdą wyśmienite! Z niecierpliwoscia czekam na efekt końcowy i opinie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z radością informuje, iż właśnie wyjęłam z pieca muffinki wykonane wg powyższego przepisu. Wyszły rewelacyjnie - smakują bosko! Moja radosc jest tym wieksza, że mam bardzo długą przerwę w pieczeniu a muffinki robiłam pierwszy raz w życiu! Od dzisiaj próbuje kolejnych smaków. Dziękuje Ci Elwi :)

    OdpowiedzUsuń