Blog młodej mamy o eksperymentach muffinkowych dedykowany wszystkim moim przyjaciołom rozrzuconym po całym świecie z którymi na co dzień nie mogę wypić pysznej kawy i dialektując się smakiem muffinek spędzać z nimi niezapomniane chwile. Blog zawiera Przepisy na muffinki, szybkie, niezawodne, pachnące, zachwycające babeczki. Słodkie, ostre, pikantne, alkoholowe, korzenne, owocowe, orzechowe, niskokaloryczne, dietetyczne, bezglutenowe, zdrowe przekąski muffinkowe dla każdego, dla dzieciaków, dla kobiet w ciąży, dla osob o wyrafinowanym smaku. Po prostu apetyczne muffinki, które zawsze poprawią nam nastrój, zaczarują nasz dzień, ukoronują każde przyjęcie, uroczystość, czy też poratują jak przyjdą niespodziewani goście, których chcemy poczęstować czymś wyjątkowym. Nie musisz być mistrzem cukiernictwa, aby zaskoczyć innych niepowtarzalnymi muffinkami o smaku i zapachu, którego nie da się zapomnieć. MUFFINKUJ Z NAMI!

niedziela, 22 kwietnia 2012

Muffinki wypełnione kremem z mascarpone i Bayilesem oraz białą czekoladą

Kochani!
Dzisiaj pierwszy raz piekłam na zamówienie. Miałam wyczarować muffinki z białej czekolady.Oto mój pomysł: Muffinki z białą czekoladą wypełnione kremem z serka macarpone z Baileysem.
Po prostu niebo w buzi!!! To jest moja ulubiona z dotychczas wyczarowanych muffinek. Naprawdę polecam.

Składniki:




  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki wody
  • 50 g masła roztopionego, schłodzonego
  • 100 g białej czekolady
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku o pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki stołowe prawdziwego kakao
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 100 g mascarpone
  • 1 1/2 łyżki Baileys Irisch Cream


  • Jak to się robi??

    1. Ubijamy jajko dodając mleko, wodę i masło nadal ubijając (składniki mokre)




    2. Dodajemy powoli mąkę, proszek do pieczenia, sól, kakao i cukier puder. Mieszamy łyżką, aż wszystkie składniki połączą się.



     3. Wlewamy do smaku Baileys Irish Cream i mieszamy.



    4. Dodajemy pokrojoną w kostkę białą czekoladę i mieszamy.





    5. W osobnej misce ubijamy serek mascarpone z Baileys.



    Wykładamy foremki papilotkami. Nakładamy ciasto ok 2/3 papilotki. Następnie nakładamy 1 łyżeczkę serka mascarpone z Baileysem. Przykrywamy znowu ciastem. Przyozdabiamy białą czekoladą, płatkami  migdałowymi.




    Wkładamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C.



    3 komentarze:

    1. Witam. Proszę mi powiedzieć, jakim cudem krem z serka mascarpone jest widoczny na zdjęciach? Jakim cudem on w ogóle pozostał w muffinach? Bo u mnie w trakcie pieczenia wyszedł z foremek i oczywiście spalił się na węgiel na blaszce, w cieście nie pozostał po nim ślad. Za to ciasto cały czas się gotowało zamiast się piec i bardzo marnie wyrosło. A do momentu włożenia do piekarnika wszystko wyglądało tak jak na Pani zdjęciach... Pozdrawiam. metanira

      OdpowiedzUsuń
    2. Witaj! Czy mascarpone było z lodówki? Wazne aby mascarpone było zimne i zostało dobrze zmiksowane z baileyes. W przeciwnym razie serek podczas pieczenia sie rozpuszcza i wycieka :-((( czy Pani serek tez byl konsystencji kremowej jak nakladala Pani do muffinki czy raczej wodnisty?? Pozdrowienia!

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Serek był dobrze schłodzony, ale nie zmiksowałam go i rzeczywiście był wodnisty. No to mam odpowiedź ;) Dzięki :)

        Usuń