Blog młodej mamy o eksperymentach muffinkowych dedykowany wszystkim moim przyjaciołom rozrzuconym po całym świecie z którymi na co dzień nie mogę wypić pysznej kawy i dialektując się smakiem muffinek spędzać z nimi niezapomniane chwile. Blog zawiera Przepisy na muffinki, szybkie, niezawodne, pachnące, zachwycające babeczki. Słodkie, ostre, pikantne, alkoholowe, korzenne, owocowe, orzechowe, niskokaloryczne, dietetyczne, bezglutenowe, zdrowe przekąski muffinkowe dla każdego, dla dzieciaków, dla kobiet w ciąży, dla osob o wyrafinowanym smaku. Po prostu apetyczne muffinki, które zawsze poprawią nam nastrój, zaczarują nasz dzień, ukoronują każde przyjęcie, uroczystość, czy też poratują jak przyjdą niespodziewani goście, których chcemy poczęstować czymś wyjątkowym. Nie musisz być mistrzem cukiernictwa, aby zaskoczyć innych niepowtarzalnymi muffinkami o smaku i zapachu, którego nie da się zapomnieć. MUFFINKUJ Z NAMI!

wtorek, 20 marca 2012

Wiosenne muffinki z ricottą wypełnione soczystym ananasem i nugatem

Kochani!
Dzisiaj już pierwszy dzień astronomicznej wiosny a jutro wiosny kalendarzowej. Stąd naszła mnie ochota na coś lekkiego i pachnącego letnią przygodą. Co powiecie na muffinki z serkiem ricotta, ananasem i rozpływającymi się w ustach kawałkami czekolady z nugatem. Poezja! Moja rodzinka stwierdziła, że to najlepsze muffinki jakie do tej pory im zaserwowałam. Więc kochani zacznijmy w końcu wiosnę i przywołajmy słoneczko! Słoneczko nasze rozchmurz buzie bo nie do twarzy Ci w tej chmurze.. :-))))



Składniki:
2 jajka
ok. 1/3 szklanki oliwy
1 1/2 szklanki serka Ricotta
1 szklanka pokrojonego ananasa z puszki
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
czekolada nadziewana nugatem

JAK TO SIĘ ROBI?

1. Wbijamy jaka do szklanki i dolewamy oliwy tak aby w całości mikstura zajęła 1/2 szklanki. Następnie całość miksujemy
.




2. Dodajemy miksturę do serka Ricotta i miksujemy do momentu aż powstanie jednolita masa.



3. Dodajemy ananasy i mieszamy delikatnie łyżką. Nie miksujemy!!!




4. W osobnej misce mieszamy makę, proszek do pieczenia i sól.

5. Mieszamy mokre składniki z suchymi pamiętając, aby miksturę z ananasem dodać do miski gdzie mamy przygotowane składniki suche.

Wlewamy ciasto do papilotek i następnie wkładamy całą kostkę czekolady najlepiej wypełnionej nugatem bo wtedy się super rozpuszcza.


Wkładamy muffinki na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.

Teraz już mamy prawdziwą wiosnę!!! Muffinki najlepiej smakują na świeżym powietrzu, w ogrodzie czy na pikniku :-)))









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz