Blog młodej mamy o eksperymentach muffinkowych dedykowany wszystkim moim przyjaciołom rozrzuconym po całym świecie z którymi na co dzień nie mogę wypić pysznej kawy i dialektując się smakiem muffinek spędzać z nimi niezapomniane chwile. Blog zawiera Przepisy na muffinki, szybkie, niezawodne, pachnące, zachwycające babeczki. Słodkie, ostre, pikantne, alkoholowe, korzenne, owocowe, orzechowe, niskokaloryczne, dietetyczne, bezglutenowe, zdrowe przekąski muffinkowe dla każdego, dla dzieciaków, dla kobiet w ciąży, dla osob o wyrafinowanym smaku. Po prostu apetyczne muffinki, które zawsze poprawią nam nastrój, zaczarują nasz dzień, ukoronują każde przyjęcie, uroczystość, czy też poratują jak przyjdą niespodziewani goście, których chcemy poczęstować czymś wyjątkowym. Nie musisz być mistrzem cukiernictwa, aby zaskoczyć innych niepowtarzalnymi muffinkami o smaku i zapachu, którego nie da się zapomnieć. MUFFINKUJ Z NAMI!

poniedziałek, 3 września 2012

Muffinka z belgijską czekoladą i orzechami

Witajcie!
Wakacje już się zakończyły więc czas na kaloryczne przekąski. Dzisiaj wyczarowałam muffinki z czekoladą belgijską i orzechami. Idealna na wzmocnienie umysłu i ducha przed długim tygodniem pracy :-)
Ale zapach... .




Składniki:
  • 1/2 szklanki roztopionego masła
  • 2/3 szklanki prawdziwego kakao
  • 1 szklanka cukier
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki ekstraktu śmietankowego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleko
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka pokrojonej czekolady z orzechami
Jak to się robi?

1. Miksujemy jajko.

2. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia, sól, ekstrakt śmietankowy.




 3. Dodajemy  roztopione i schłodzone masło.

 4. Miksujemy do momentu, aż powstanie puszysta pianka.




5. Dodajemy stopniowo kakao, mąkę, mleko.




6.  Miksujemy, aż powstanie kremowa konsystencja.


7. Dodajemy grubo zmiksowaną lub pokrojoną czekoladę.Mieszamy delikatnie łyżką.







8. Wykładamy blaszkę muffinkową papilotkami. Każda papilotkę napełniamy ciastem do ok 3/4 jej wysokości.


9. Posypujemy każdą muffinkę kropelkami czekoladowymi do zapiekania. Ja użyłam zakupionych na Tortownia.pl rewelacyjnych kropelek. Polecam!
Normalna czekolada niestety albo się za bardzo rozpuszcza, co nie wygląda estetycznie albo się przypala. Dlatego polecam używać specjalnie do tego przeznaczonych kropelek czekoladowych.





Wkładamy do nagrzanego do 190-200 stopni C piekarnika na ok. 20-25 minut.




8 komentarzy:

  1. U mnie też muffinkowo dziś...podobają mi się papilotki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam muffiny i belgijską czekoladę, więc jak dla mnie to babeczki idealne! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj zjadłam ostatnią z borówkami;(
    Wyglądają pycha:D!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziewczyny podzielcie sie swoimi muffinkowymi sekretami??? Jakie jeszcze muffinki z One Minute Muffin robilyscie?? Jakich muffinow Wam brakuje?? Szukam wyzwan muffinkowych :D Jakies propozycje? Sugestie? Zyczenia?? Pozdrawiam slodko :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie się prezentują;)Smak pewnie oblędny

    OdpowiedzUsuń
  6. O tak wlasnie tego okreslenia mi brakowalo-Obledny!
    Dzieki DarkANGELika :-)))

    OdpowiedzUsuń
  7. muffinki mniam ale te papilotki są genialne.

    OdpowiedzUsuń