Witajcie!
Wakacje już się zakończyły więc czas na kaloryczne przekąski. Dzisiaj wyczarowałam muffinki z czekoladą belgijską i orzechami. Idealna na wzmocnienie umysłu i ducha przed długim tygodniem pracy :-)
Ale zapach... .
Składniki:
1. Miksujemy jajko.
2. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia, sól, ekstrakt śmietankowy.
3. Dodajemy roztopione i schłodzone masło.
4. Miksujemy do momentu, aż powstanie puszysta pianka.
5. Dodajemy stopniowo kakao, mąkę, mleko.
6. Miksujemy, aż powstanie kremowa konsystencja.
7. Dodajemy grubo zmiksowaną lub pokrojoną czekoladę.Mieszamy delikatnie łyżką.
8. Wykładamy blaszkę muffinkową papilotkami. Każda papilotkę napełniamy ciastem do ok 3/4 jej wysokości.
9. Posypujemy każdą muffinkę kropelkami czekoladowymi do zapiekania. Ja użyłam zakupionych na Tortownia.pl rewelacyjnych kropelek. Polecam!
Normalna czekolada niestety albo się za bardzo rozpuszcza, co nie wygląda estetycznie albo się przypala. Dlatego polecam używać specjalnie do tego przeznaczonych kropelek czekoladowych.
Wkładamy do nagrzanego do 190-200 stopni C piekarnika na ok. 20-25 minut.
Wakacje już się zakończyły więc czas na kaloryczne przekąski. Dzisiaj wyczarowałam muffinki z czekoladą belgijską i orzechami. Idealna na wzmocnienie umysłu i ducha przed długim tygodniem pracy :-)
Ale zapach... .
Składniki:
- 1/2 szklanki roztopionego masła
- 2/3 szklanki prawdziwego kakao
- 1 szklanka cukier
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki ekstraktu śmietankowego
- 2 jajka
- 1 szklanka mleko
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka pokrojonej czekolady z orzechami
1. Miksujemy jajko.
2. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia, sól, ekstrakt śmietankowy.
3. Dodajemy roztopione i schłodzone masło.
4. Miksujemy do momentu, aż powstanie puszysta pianka.
5. Dodajemy stopniowo kakao, mąkę, mleko.
6. Miksujemy, aż powstanie kremowa konsystencja.
7. Dodajemy grubo zmiksowaną lub pokrojoną czekoladę.Mieszamy delikatnie łyżką.
8. Wykładamy blaszkę muffinkową papilotkami. Każda papilotkę napełniamy ciastem do ok 3/4 jej wysokości.
9. Posypujemy każdą muffinkę kropelkami czekoladowymi do zapiekania. Ja użyłam zakupionych na Tortownia.pl rewelacyjnych kropelek. Polecam!
Normalna czekolada niestety albo się za bardzo rozpuszcza, co nie wygląda estetycznie albo się przypala. Dlatego polecam używać specjalnie do tego przeznaczonych kropelek czekoladowych.
Wkładamy do nagrzanego do 190-200 stopni C piekarnika na ok. 20-25 minut.
U mnie też muffinkowo dziś...podobają mi się papilotki:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam muffiny i belgijską czekoladę, więc jak dla mnie to babeczki idealne! :-)
OdpowiedzUsuńDzisiaj zjadłam ostatnią z borówkami;(
OdpowiedzUsuńWyglądają pycha:D!
Dziewczyny podzielcie sie swoimi muffinkowymi sekretami??? Jakie jeszcze muffinki z One Minute Muffin robilyscie?? Jakich muffinow Wam brakuje?? Szukam wyzwan muffinkowych :D Jakies propozycje? Sugestie? Zyczenia?? Pozdrawiam slodko :-)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wygląda
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentują;)Smak pewnie oblędny
OdpowiedzUsuńO tak wlasnie tego okreslenia mi brakowalo-Obledny!
OdpowiedzUsuńDzieki DarkANGELika :-)))
muffinki mniam ale te papilotki są genialne.
OdpowiedzUsuń