Blog młodej mamy o eksperymentach muffinkowych dedykowany wszystkim moim przyjaciołom rozrzuconym po całym świecie z którymi na co dzień nie mogę wypić pysznej kawy i dialektując się smakiem muffinek spędzać z nimi niezapomniane chwile. Blog zawiera Przepisy na muffinki, szybkie, niezawodne, pachnące, zachwycające babeczki. Słodkie, ostre, pikantne, alkoholowe, korzenne, owocowe, orzechowe, niskokaloryczne, dietetyczne, bezglutenowe, zdrowe przekąski muffinkowe dla każdego, dla dzieciaków, dla kobiet w ciąży, dla osob o wyrafinowanym smaku. Po prostu apetyczne muffinki, które zawsze poprawią nam nastrój, zaczarują nasz dzień, ukoronują każde przyjęcie, uroczystość, czy też poratują jak przyjdą niespodziewani goście, których chcemy poczęstować czymś wyjątkowym. Nie musisz być mistrzem cukiernictwa, aby zaskoczyć innych niepowtarzalnymi muffinkami o smaku i zapachu, którego nie da się zapomnieć. MUFFINKUJ Z NAMI!

piątek, 28 września 2012

Miodowe muffinki z migdałami wypełnione kremem cynamonowym

Muffinkujący!
Miód, migdały i cynamon to przepis na udany zdrowy, deserek na ten weekend. Wszyscy zaczęli dookoła kichać i kaszleć stąd postanowiłam nadziać muffinke miodem, który jest idealny na ta porę roku właśnie.
A do tego pobawiłam się troszkę z dekorowaniem. Każdą muffinkę wypełniłam kremem cynamonowo- miodowym.  Podano do stołu!



Składniki:

Ciasto:
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1 szklanka mąki
  • 2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 12 migdałów do dekoracji

Krem:

  • 1 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki masła o temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta cynamonu

Jak to się robi?

1. Ubijamy jajko.



2. Dodajemy masło, cukier i miód miksujemy, aż powstanie jednolita masa. (składniki mokre)











3. Mąkę i proszek do pieczenia mieszamy w osobnej misce. (składniki suche)






4. Mieszamy składniki suche z mokrymi.



5. Wykładamy blaszkę muffinkową papierowymi papilotkami. Napełniamy każdą papilotkę ciastem do ok. 3/4 jej wysokości. wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na ok 20-25 minut.



Jak muffinki beda już gotowe odstawiamy je, aby wystygły. Wtedy wykrawamy w każdej muffince środek po to, aby nadziać go kremem. Możemy wtedy zabrać się za przygotowanie kremu.






1. Miksujemy cukier puder, masło i miód, cynamonu, aż powstanie kremowa masa. GOTOWE!!!





Teraz już tylko sama przyjemność dekorowania. Wedle własnej fantazji ;-)

Moja propozycja jest taka: Każdą muffinkę wypełniamy kremem, a na wierzch dekorujemy migdałem.









2 komentarze:

  1. brakuje slow, by opisac to, co czuje, gdy mysle o smaku tych muffin! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Są naprawdę miodowo cudowne. Godne polecenia !!

    OdpowiedzUsuń