Witajcie!
Sezon na polskie pyszne jabłuszka trwa. Dlatego w mojej muffinkowej kuchni nie mogło zabraknąć eksperymentów z jabłuszkiem. Muffinka, którą zrobiłam jest bardzo mokra i winna ze względu na dużą ilość jabłka, ale też słodka bo z miodem, z nutą wanilii i inna niż inne jabłkowe szaleństwa bo z migdałami.
Składniki:
2 małe jabłka
1 1/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
1/3 szklanki cukru
2 jajka
1/2 szklanki miodu płynnego
1/4 szklanki jogurtu naturalnego
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki całych migdałów
Do przyozdobienia: płatki migdałowe
Jak to się robi?
1. Mieszamy w misce mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia.(składniki suche).
2. Ubijamy jajko.
3. Dodajemy cukier, miód, jogurt, olej. Miksujemy. (składniki mokre)
4.Siekamy drobno migdały. Dodajemy do składników suchych
5. Mieszamy składniki suche z mokrymi. Mieszamy delikatnie łyżką.
6. Obieramy jabłka. Wyjmujemy gniazda. Kroimy w kostkę.
7. Dodajemy jabłka do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką.
Wykładamy blaszkę muffinkową papilotkami. Napełniamy każda papilotkę ciastem do ok. 3/4 jej wysokości.
Posypujemy płatkami migdałowymi.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 20 minut.
Sezon na polskie pyszne jabłuszka trwa. Dlatego w mojej muffinkowej kuchni nie mogło zabraknąć eksperymentów z jabłuszkiem. Muffinka, którą zrobiłam jest bardzo mokra i winna ze względu na dużą ilość jabłka, ale też słodka bo z miodem, z nutą wanilii i inna niż inne jabłkowe szaleństwa bo z migdałami.
Składniki:
2 małe jabłka
1 1/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
1/3 szklanki cukru
2 jajka
1/2 szklanki miodu płynnego
1/4 szklanki jogurtu naturalnego
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki całych migdałów
Do przyozdobienia: płatki migdałowe
Jak to się robi?
1. Mieszamy w misce mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia.(składniki suche).
2. Ubijamy jajko.
3. Dodajemy cukier, miód, jogurt, olej. Miksujemy. (składniki mokre)
4.Siekamy drobno migdały. Dodajemy do składników suchych
5. Mieszamy składniki suche z mokrymi. Mieszamy delikatnie łyżką.
6. Obieramy jabłka. Wyjmujemy gniazda. Kroimy w kostkę.
7. Dodajemy jabłka do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką.
Wykładamy blaszkę muffinkową papilotkami. Napełniamy każda papilotkę ciastem do ok. 3/4 jej wysokości.
Posypujemy płatkami migdałowymi.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 20 minut.
Pyszne. Też dziś muffinki piekę!
OdpowiedzUsuńbardzo smaczne połączenie :)
OdpowiedzUsuńOj tak połączenie jest naprawdę wyjątkowe i skrywa to co lubię najbardziej wanilię i migdały :-)
OdpowiedzUsuń@Patrycja- jakie muffinki upiekłaś??
OdpowiedzUsuń