Blog młodej mamy o eksperymentach muffinkowych dedykowany wszystkim moim przyjaciołom rozrzuconym po całym świecie z którymi na co dzień nie mogę wypić pysznej kawy i dialektując się smakiem muffinek spędzać z nimi niezapomniane chwile. Blog zawiera Przepisy na muffinki, szybkie, niezawodne, pachnące, zachwycające babeczki. Słodkie, ostre, pikantne, alkoholowe, korzenne, owocowe, orzechowe, niskokaloryczne, dietetyczne, bezglutenowe, zdrowe przekąski muffinkowe dla każdego, dla dzieciaków, dla kobiet w ciąży, dla osob o wyrafinowanym smaku. Po prostu apetyczne muffinki, które zawsze poprawią nam nastrój, zaczarują nasz dzień, ukoronują każde przyjęcie, uroczystość, czy też poratują jak przyjdą niespodziewani goście, których chcemy poczęstować czymś wyjątkowym. Nie musisz być mistrzem cukiernictwa, aby zaskoczyć innych niepowtarzalnymi muffinkami o smaku i zapachu, którego nie da się zapomnieć. MUFFINKUJ Z NAMI!

środa, 8 sierpnia 2012

Muffinka jabłkowo -migdałowa z wanilią

Witajcie!
Sezon na polskie pyszne jabłuszka trwa. Dlatego w mojej  muffinkowej kuchni nie mogło zabraknąć eksperymentów z jabłuszkiem. Muffinka, którą zrobiłam jest bardzo mokra i winna ze względu na dużą ilość jabłka, ale też słodka bo z miodem, z nutą wanilii i inna niż inne jabłkowe szaleństwa bo z migdałami.




Składniki:
 2 małe jabłka
1 1/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
1/3 szklanki cukru
2 jajka
1/2 szklanki miodu płynnego
1/4 szklanki jogurtu naturalnego
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki całych migdałów
Do przyozdobienia: płatki migdałowe


Jak to się robi?


1. Mieszamy w misce mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia.(składniki suche).




2. Ubijamy jajko.



3. Dodajemy cukier, miód, jogurt, olej. Miksujemy. (składniki mokre)












4.Siekamy drobno migdały. Dodajemy do składników suchych





5. Mieszamy składniki suche z mokrymi. Mieszamy delikatnie łyżką.



6. Obieramy jabłka. Wyjmujemy gniazda. Kroimy w kostkę.
















7. Dodajemy jabłka do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką.



Wykładamy blaszkę muffinkową papilotkami. Napełniamy każda papilotkę ciastem do ok. 3/4 jej wysokości.



Posypujemy płatkami migdałowymi. 



Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni  piekarnika na ok. 20 minut.







4 komentarze:

  1. Pyszne. Też dziś muffinki piekę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak połączenie jest naprawdę wyjątkowe i skrywa to co lubię najbardziej wanilię i migdały :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. @Patrycja- jakie muffinki upiekłaś??

    OdpowiedzUsuń