Blog młodej mamy o eksperymentach muffinkowych dedykowany wszystkim moim przyjaciołom rozrzuconym po całym świecie z którymi na co dzień nie mogę wypić pysznej kawy i dialektując się smakiem muffinek spędzać z nimi niezapomniane chwile. Blog zawiera Przepisy na muffinki, szybkie, niezawodne, pachnące, zachwycające babeczki. Słodkie, ostre, pikantne, alkoholowe, korzenne, owocowe, orzechowe, niskokaloryczne, dietetyczne, bezglutenowe, zdrowe przekąski muffinkowe dla każdego, dla dzieciaków, dla kobiet w ciąży, dla osob o wyrafinowanym smaku. Po prostu apetyczne muffinki, które zawsze poprawią nam nastrój, zaczarują nasz dzień, ukoronują każde przyjęcie, uroczystość, czy też poratują jak przyjdą niespodziewani goście, których chcemy poczęstować czymś wyjątkowym. Nie musisz być mistrzem cukiernictwa, aby zaskoczyć innych niepowtarzalnymi muffinkami o smaku i zapachu, którego nie da się zapomnieć. MUFFINKUJ Z NAMI!

poniedziałek, 26 listopada 2012

Muffinka z wędzonym łososiem, serem holenderskim oprószona koperkiem

Witajcie!
Coraz częściej słyszałam, że muffinki to tylko przesłodzone małe babeczki. Dlatego podjęłam się wyzwania i upiekłam muffinkę słoną i to z rybką ;-) Muffinka z  wędzonym łososiem, koperkiem, serem i fetą to propozycja na zdrową przekąskę zarówno do pracy jak i oryginalną przystawkę na zbliżające się Andrzejki.




Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka zmiksowanego sera zółtego
  • 100 g łososia wędzonego
  • 1/3 szklanki świeżego koperku
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 18 kostek fety
 
1.  W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia.


2. Ser ścieramy na tarce na małych oczkach lub po prostu miksujemy.

3. Dodajemy ser do miski z mąką.


4. Kroimy łososia w kosteczkę.


5. Dodajemy łososia do miski z mąką.


6. Myjemy i kroimy drobno koperek.

7. Dodajemy koperek do miski z mąką.


8. W osobnej misce ubijamy jajko z maślanką i oliwą. (składniki mokre)

9. Wlewamy składniki mokre do miski z mąką. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Nie miksujemy.


10. Dodajemy pieprz.


11. Wykładamy blaszkę muffinkową papilotkami. Każda papilotkę napełniamy ciastem do ok 1/3 jej wysokości.


12. Następnie do każdej muffinki wkładamy jedną kostkę sera feta.



13. Przykrywamy każdą muffinkę ciastem do ok 3/4 wysokości każdej papilotki.

14. Wkładamy muffinki do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika na ok 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz