Blog młodej mamy o eksperymentach muffinkowych dedykowany wszystkim moim przyjaciołom rozrzuconym po całym świecie z którymi na co dzień nie mogę wypić pysznej kawy i dialektując się smakiem muffinek spędzać z nimi niezapomniane chwile. Blog zawiera Przepisy na muffinki, szybkie, niezawodne, pachnące, zachwycające babeczki. Słodkie, ostre, pikantne, alkoholowe, korzenne, owocowe, orzechowe, niskokaloryczne, dietetyczne, bezglutenowe, zdrowe przekąski muffinkowe dla każdego, dla dzieciaków, dla kobiet w ciąży, dla osob o wyrafinowanym smaku. Po prostu apetyczne muffinki, które zawsze poprawią nam nastrój, zaczarują nasz dzień, ukoronują każde przyjęcie, uroczystość, czy też poratują jak przyjdą niespodziewani goście, których chcemy poczęstować czymś wyjątkowym. Nie musisz być mistrzem cukiernictwa, aby zaskoczyć innych niepowtarzalnymi muffinkami o smaku i zapachu, którego nie da się zapomnieć. MUFFINKUJ Z NAMI!

piątek, 28 września 2012

Miodowe muffinki z migdałami wypełnione kremem cynamonowym

Muffinkujący!
Miód, migdały i cynamon to przepis na udany zdrowy, deserek na ten weekend. Wszyscy zaczęli dookoła kichać i kaszleć stąd postanowiłam nadziać muffinke miodem, który jest idealny na ta porę roku właśnie.
A do tego pobawiłam się troszkę z dekorowaniem. Każdą muffinkę wypełniłam kremem cynamonowo- miodowym.  Podano do stołu!



Składniki:

Ciasto:
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1 szklanka mąki
  • 2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 12 migdałów do dekoracji

Krem:

  • 1 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki masła o temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta cynamonu

Jak to się robi?

1. Ubijamy jajko.



2. Dodajemy masło, cukier i miód miksujemy, aż powstanie jednolita masa. (składniki mokre)











3. Mąkę i proszek do pieczenia mieszamy w osobnej misce. (składniki suche)






4. Mieszamy składniki suche z mokrymi.



5. Wykładamy blaszkę muffinkową papierowymi papilotkami. Napełniamy każdą papilotkę ciastem do ok. 3/4 jej wysokości. wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na ok 20-25 minut.



Jak muffinki beda już gotowe odstawiamy je, aby wystygły. Wtedy wykrawamy w każdej muffince środek po to, aby nadziać go kremem. Możemy wtedy zabrać się za przygotowanie kremu.






1. Miksujemy cukier puder, masło i miód, cynamonu, aż powstanie kremowa masa. GOTOWE!!!





Teraz już tylko sama przyjemność dekorowania. Wedle własnej fantazji ;-)

Moja propozycja jest taka: Każdą muffinkę wypełniamy kremem, a na wierzch dekorujemy migdałem.









niedziela, 23 września 2012

Rozgrzewające muffiny z Baileysem pod pierzynką serka i czekolady

Muffinkujący!
Dzisiaj pierwszy dzień jesieni. Za oknem widać jak zbliża się polska złota jesień.... stąd postanowiłam przygotować muffiny, które rozgrzewają :-)
Propozycja na dziś to muffiny z moim ulubionym likierem Bailyesem, a na wierzch krem z serka śmietankowego i czekolady . Przepis dostałam od  mojej kuzynki Melanie, z którą zresztą miałam okazję muffinkować. Ale miałyśmy zabawę. Polecam każdemu taką słodką formę relaksu!
A muffinki hmmmm zniknęły w tempie ekspresowym.





Składniki:

Ciasto:

2 jajka
1/3 szklanki  cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
12 łyżek oleju
1/2 szklanki likieru Baileys
3/4 szklanki mąki pszennej

Krem:
1. opakowanie serka śmietankowego
2. tabliczka czekolady

 Do dekoracji:
płatki czekolady

Jak to się robi?

1. Jajka i cukier ubijamy.





2.  Dodajemy cukier waniliowy, proszek do pieczenia.



3. Dodajemy olej.


4. Wlewamy likier Baileys. 





5. Wsypujemy delikatnie mąkę. Mieszamy łyżką, aż składniki się połączą.

6. Wykładamy blaszkę papilotkami. Do każdej papilotki wlewamy ciasto do ok. 3/4 wysokości papilotki. Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni C na ok 15-20 minut.





Jak muffinki będą już gotowe to odstawiamy, aby wystygły. Zabieramy się za krem :-)

1.  Miksujemy serek, aż powstanie krem.

2. Rozpuszczamy czekoladę.


3. Wlewamy czekoladę do serka.


Czekamy chwilkę, żeby krem ostygł i zabieramy się za dekorację muffinek. O ile nie zostaną zjedzone przed dekoracją :-) Na wierzch posypujemy płatki czekolady i możemy się rozkoszować....










wtorek, 18 września 2012

Muffinki śliwkowe z kremem z Nutelli

Witajcie!
Dzisiaj śliwki  mi wpadły do muffinek. A na wierzch krem z Nutelli. Oto efekt:



Składniki:

Ciasto:
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  •  1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka śmietany
  • 3 łyżki wody
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3 śliwki
Krem:
  • 1/2 szklanki masła
  • 1 szklanka Nutelli
  • 1 szklanka cukru
  • 1-2 łyżki mleka

Jak to się robi?


1. Mieszamy w misce mąkę, proszek do pieczenia i cukier.(składniki suche)








2. Ubijamy jajko.

3. Dodajemy śmietanę. Miksujemy



4.  Dodajemy wodę i olej. Miksujemy. (składniki mokre)





5.  Mieszamy składniki suche z mokrymi. Mieszamy łyżką. Nie miksujemy. 



6. Kroimi śliwki na kosteczkę.



7. Wsypujemy śliwki. Mieszamy delikatnie łyżką.


8. Wykładamy blaszkę muffinkową papilotkami. Nakładmy do każdej papilotki ciasto do ok. 3/4 jej wysokości.



9. Wkładamy do nagrzanego do ok. 190 stopni C piekarnika na ok. 20-25 minut.



Teraz możemy zabrać się za krem!

Miksujemy masło, nutellę, mleko i cukier.
Odkładamy krem do lodówki, aż się schłodzi.





Na ostudzone muffiny nakładamy krem i gotowe :-)