Muffinkujący!
Miód, migdały i cynamon to przepis na udany zdrowy, deserek na ten weekend. Wszyscy zaczęli dookoła kichać i kaszleć stąd postanowiłam nadziać muffinke miodem, który jest idealny na ta porę roku właśnie.
A do tego pobawiłam się troszkę z dekorowaniem. Każdą muffinkę wypełniłam kremem cynamonowo- miodowym. Podano do stołu!
Składniki:
Ciasto:
Krem:
Jak to się robi?
1. Ubijamy jajko.
2. Dodajemy masło, cukier i miód miksujemy, aż powstanie jednolita masa. (składniki mokre)
3. Mąkę i proszek do pieczenia mieszamy w osobnej misce. (składniki suche)
4. Mieszamy składniki suche z mokrymi.
5. Wykładamy blaszkę muffinkową papierowymi papilotkami. Napełniamy każdą papilotkę ciastem do ok. 3/4 jej wysokości. wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na ok 20-25 minut.
Jak muffinki beda już gotowe odstawiamy je, aby wystygły. Wtedy wykrawamy w każdej muffince środek po to, aby nadziać go kremem. Możemy wtedy zabrać się za przygotowanie kremu.
1. Miksujemy cukier puder, masło i miód, cynamonu, aż powstanie kremowa masa. GOTOWE!!!
Teraz już tylko sama przyjemność dekorowania. Wedle własnej fantazji ;-)
Moja propozycja jest taka: Każdą muffinkę wypełniamy kremem, a na wierzch dekorujemy migdałem.
Miód, migdały i cynamon to przepis na udany zdrowy, deserek na ten weekend. Wszyscy zaczęli dookoła kichać i kaszleć stąd postanowiłam nadziać muffinke miodem, który jest idealny na ta porę roku właśnie.
A do tego pobawiłam się troszkę z dekorowaniem. Każdą muffinkę wypełniłam kremem cynamonowo- miodowym. Podano do stołu!
Składniki:
Ciasto:
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki miodu
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 12 migdałów do dekoracji
Krem:
- 1 1/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki masła o temperaturze pokojowej
- 1 łyżka miodu
- szczypta cynamonu
Jak to się robi?
1. Ubijamy jajko.
2. Dodajemy masło, cukier i miód miksujemy, aż powstanie jednolita masa. (składniki mokre)
3. Mąkę i proszek do pieczenia mieszamy w osobnej misce. (składniki suche)
4. Mieszamy składniki suche z mokrymi.
5. Wykładamy blaszkę muffinkową papierowymi papilotkami. Napełniamy każdą papilotkę ciastem do ok. 3/4 jej wysokości. wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na ok 20-25 minut.
Jak muffinki beda już gotowe odstawiamy je, aby wystygły. Wtedy wykrawamy w każdej muffince środek po to, aby nadziać go kremem. Możemy wtedy zabrać się za przygotowanie kremu.
1. Miksujemy cukier puder, masło i miód, cynamonu, aż powstanie kremowa masa. GOTOWE!!!
Teraz już tylko sama przyjemność dekorowania. Wedle własnej fantazji ;-)
Moja propozycja jest taka: Każdą muffinkę wypełniamy kremem, a na wierzch dekorujemy migdałem.