Blog młodej mamy o eksperymentach muffinkowych dedykowany wszystkim moim przyjaciołom rozrzuconym po całym świecie z którymi na co dzień nie mogę wypić pysznej kawy i dialektując się smakiem muffinek spędzać z nimi niezapomniane chwile. Blog zawiera Przepisy na muffinki, szybkie, niezawodne, pachnące, zachwycające babeczki. Słodkie, ostre, pikantne, alkoholowe, korzenne, owocowe, orzechowe, niskokaloryczne, dietetyczne, bezglutenowe, zdrowe przekąski muffinkowe dla każdego, dla dzieciaków, dla kobiet w ciąży, dla osob o wyrafinowanym smaku. Po prostu apetyczne muffinki, które zawsze poprawią nam nastrój, zaczarują nasz dzień, ukoronują każde przyjęcie, uroczystość, czy też poratują jak przyjdą niespodziewani goście, których chcemy poczęstować czymś wyjątkowym. Nie musisz być mistrzem cukiernictwa, aby zaskoczyć innych niepowtarzalnymi muffinkami o smaku i zapachu, którego nie da się zapomnieć. MUFFINKUJ Z NAMI!

środa, 22 sierpnia 2012

Muffiny w filiżance do kawy

Witajcie!

Podano do stołu!



Uroczy zestaw foremek do muffinów w kształcie filiżanek, wykonanych z wysokiej jakości silikonu w pastelowym odcieniu różu. Dlaczego nie:-)
 POLECAM!

http://www.tortownia.pl/sklep,2139,47,Birkmann,Foremki_do_mufinow_rozowe_filizanki.html

czwartek, 16 sierpnia 2012

Muffinka z borówką amerykańską skryta pod kremem mascarpone

Witajcie!
Jak ostatnio obiecałam zaczynam zabawę z przyozdobiaiem muffinek. Okazało się, że aby nadać charakteru muffince nie trzeba wielkich umiejętności.
Zobaczcie sami! Pewnie już oczami chcielibyście ją schrupać :-)))
Dzisiaj muffinka z borówkami amerykańskimi oraz kremem z serka mascarpone. Naprawdę polecam!





Składniki
Ciasto:
2 1/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
2 jajka
1/2 szklanki stopionego, schłodzonego prawdziwego masła
3/4 szklanki maślanki
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki borówek amerykańskich

Krem:
opakowanie serka mascarpone ok 300 g
1 cukier waniliowy
3 łyżki cukru pudru
śmietanka kremówka ok 200 ml



Jak to się robi?

1. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól. Mieszamy łyżką. (składniki suche)








2. Ubijamy jajko.


3. Dodajemy maślankę.


4. Dodajemy cukier.

5. Dodajemy masło. Miksujemy. 



6. Dodajemy do składników mokrych stopniowo mieszankę z mąką. Delikatnie mieszając łyżką. Nie miksujemy.

7. Wsypujemy delikatnie borówki.



8. Mieszamy łyżką.

9. Wykładamy blaszke muffinkową papilotkami. Każda papilotkę napełniamy ciastem do ok 3/4 jej wysokości.

10. Wkładamy do nagrzango do 200 stopni C piekarnika na ok. 15-18 minut.


11. Studzimy muffinki. Dopiero na ostudzone muffinki nakładamy krem. W przeciwnym raze krem się nam rozpuści.

12. Ubijamy śmietankę na sztywno. Tak aby powstała nam bita śmietana.


13. Mascarpone ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.



14. Łączymy z bita śmietaną. Miksujemy aż powstanie delikatny, puszysty krem :-)



15. Przyozdabiamy muffinki kremem używając specjalnych gadżetów do wyciskania kremu. A na wierzch posypujemy kolorowymi perełeczkami z cukru, startą czekoladą, wciskamy borówki:-) Ale zabawa!

Poniżej kilka moich wariacji :-)








sobota, 11 sierpnia 2012

Muffinkowe mistrzostwo- torebki Channel, kosmetyki MAC etc. :-)

Witajcie!
Odnalazłam w sieci coś co powaliło mnie kompletnie z nóg. Kate z Australii robi takie cudeńka , że po prostu brak słów. MyCupKates to blog na którym możecie znaleźć mnóstwo nieszablonowych sposobów na przygotowanie wyjątkowych muffinek. Dzieła sztuki!

Która z Was nie chciałaby mieć takich szpilek? Takiej torebki od Channel?? No i oczywiście kosmetyki MAC
Po prostu muffinkowe mistrzostwo świata! Moja inspiracja do dalszego doskonalenia się :-)
Słodki niezbędnik każdej kobiety :-)))






środa, 8 sierpnia 2012

Muffinka jabłkowo -migdałowa z wanilią

Witajcie!
Sezon na polskie pyszne jabłuszka trwa. Dlatego w mojej  muffinkowej kuchni nie mogło zabraknąć eksperymentów z jabłuszkiem. Muffinka, którą zrobiłam jest bardzo mokra i winna ze względu na dużą ilość jabłka, ale też słodka bo z miodem, z nutą wanilii i inna niż inne jabłkowe szaleństwa bo z migdałami.




Składniki:
 2 małe jabłka
1 1/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
1/3 szklanki cukru
2 jajka
1/2 szklanki miodu płynnego
1/4 szklanki jogurtu naturalnego
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki całych migdałów
Do przyozdobienia: płatki migdałowe


Jak to się robi?


1. Mieszamy w misce mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia.(składniki suche).




2. Ubijamy jajko.



3. Dodajemy cukier, miód, jogurt, olej. Miksujemy. (składniki mokre)












4.Siekamy drobno migdały. Dodajemy do składników suchych





5. Mieszamy składniki suche z mokrymi. Mieszamy delikatnie łyżką.



6. Obieramy jabłka. Wyjmujemy gniazda. Kroimy w kostkę.
















7. Dodajemy jabłka do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką.



Wykładamy blaszkę muffinkową papilotkami. Napełniamy każda papilotkę ciastem do ok. 3/4 jej wysokości.



Posypujemy płatkami migdałowymi. 



Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni  piekarnika na ok. 20 minut.