Kochani!
Dzisiaj podjęłam się kolejnego muffinkowania na specjalne życzenie jednej z fanek na FB- Mirki
Mirka uwielbia espresso, migdały i kokos. Ja do tych pyszności dodałam jeszcze mleczko kokosowe, mleko kondensowane, cukier waniliowy i muffinki gotowe. Porcja na 24 sztuki.
W sam raz na tą dzisiejszą słoneczną pogodę. My już zajadamy się w ogrodzie :-)
Składniki:
1 szklanka wiórków kokosowych
1/2 szklanki płatków migdałowych
2 szklanki mleka kondensowanego
4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki proszku do pieczenia
1 łyżka soli
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka mleczka kokosowego
2 jajka
1 szklanka cukru
1/4 szklanki espresso
Jak to sie robi?
1. Mieszamy makę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier, sól. (składniki suche)
2. W osobnej małej miseczce przyotowujemy posypke na muffinki. Mieszamy 2 łyżki mleka kondensowanego i 2 łyżki płatków migdałowych i 1 łyżkę wiórków kokosowych.
3. Ubijamy jajko i powoli dodajemy mleczko kokosowe, pozostałe mleko kondensowane i espresso. Ubijamy na kremowa masę.(składniki mokre)
4. Dodajemy pozostałe płatki migdałowe i wiórki kokosowe. Mieszamy.
5. Wlewamy składnik mokre do miski ze składnikami suchymi.
6. Mieszamy łyżką do moementu, aż składniki połączą się i powstanie kremowa konsystencja.
7. Wykładamy foremkę papierowymi papilotkami i napełniamy ja ciastem. Przyozdabiamy wsześniej przygotowaną posypką.
W muffinkach najfajnieszje jest to, że przygotując jedno ciasto muffinkowe możemy robić wiele wariacji muffinkowych poprzez dodanie dodatków smakowych. Dzisiaj sa urodziny mojej córeczki stąd wpadłam na pomysł aby zrobić muffinki o różnych smakach. Do tego celu użyłam pewnego rodzaju resztki słodyczy, ktore znalazłam w szafce: