Blog młodej mamy o eksperymentach muffinkowych dedykowany wszystkim moim przyjaciołom rozrzuconym po całym świecie z którymi na co dzień nie mogę wypić pysznej kawy i dialektując się smakiem muffinek spędzać z nimi niezapomniane chwile. Blog zawiera Przepisy na muffinki, szybkie, niezawodne, pachnące, zachwycające babeczki. Słodkie, ostre, pikantne, alkoholowe, korzenne, owocowe, orzechowe, niskokaloryczne, dietetyczne, bezglutenowe, zdrowe przekąski muffinkowe dla każdego, dla dzieciaków, dla kobiet w ciąży, dla osob o wyrafinowanym smaku. Po prostu apetyczne muffinki, które zawsze poprawią nam nastrój, zaczarują nasz dzień, ukoronują każde przyjęcie, uroczystość, czy też poratują jak przyjdą niespodziewani goście, których chcemy poczęstować czymś wyjątkowym. Nie musisz być mistrzem cukiernictwa, aby zaskoczyć innych niepowtarzalnymi muffinkami o smaku i zapachu, którego nie da się zapomnieć. MUFFINKUJ Z NAMI!

czwartek, 26 kwietnia 2012

Muffinki kokosowo-migdałowe z mocnym espresso wypełnione mleczkiem kokosowym



Kochani!
Dzisiaj podjęłam się kolejnego muffinkowania na specjalne życzenie jednej z fanek na FB- Mirki
Mirka uwielbia espresso, migdały i kokos. Ja do tych pyszności dodałam jeszcze mleczko kokosowe, mleko kondensowane, cukier waniliowy i muffinki gotowe. Porcja na 24 sztuki.
W sam raz na tą dzisiejszą słoneczną pogodę. My już zajadamy się w ogrodzie :-)




Składniki:

1 szklanka wiórków kokosowych
1/2 szklanki płatków migdałowych
2 szklanki mleka kondensowanego
4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki proszku do pieczenia
1 łyżka soli
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka mleczka kokosowego
2 jajka
1 szklanka cukru
1/4 szklanki espresso

Jak to sie robi?

1. Mieszamy makę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier, sól. (składniki suche)




2. W osobnej małej miseczce przyotowujemy posypke na muffinki. Mieszamy 2 łyżki mleka kondensowanego i 2 łyżki płatków migdałowych i 1 łyżkę wiórków kokosowych.





3. Ubijamy jajko i powoli dodajemy mleczko kokosowe, pozostałe mleko kondensowane i espresso. Ubijamy na kremowa masę.(składniki  mokre)




4. Dodajemy pozostałe płatki migdałowe i wiórki kokosowe. Mieszamy.


5. Wlewamy składnik mokre do miski ze składnikami suchymi.




6. Mieszamy łyżką do moementu, aż składniki połączą się i powstanie kremowa konsystencja.


7. Wykładamy foremkę papierowymi papilotkami i napełniamy ja ciastem. Przyozdabiamy wsześniej przygotowaną posypką.



W muffinkach najfajnieszje jest to, że przygotując jedno ciasto muffinkowe możemy robić wiele wariacji muffinkowych poprzez dodanie dodatków smakowych. Dzisiaj sa urodziny mojej córeczki stąd wpadłam na pomysł aby zrobić muffinki o różnych smakach. Do tego celu użyłam pewnego rodzaju resztki słodyczy, ktore znalazłam w szafce:




niedziela, 22 kwietnia 2012

Muffinki wypełnione kremem z mascarpone i Bayilesem oraz białą czekoladą

Kochani!
Dzisiaj pierwszy raz piekłam na zamówienie. Miałam wyczarować muffinki z białej czekolady.Oto mój pomysł: Muffinki z białą czekoladą wypełnione kremem z serka macarpone z Baileysem.
Po prostu niebo w buzi!!! To jest moja ulubiona z dotychczas wyczarowanych muffinek. Naprawdę polecam.

Składniki:




  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki wody
  • 50 g masła roztopionego, schłodzonego
  • 100 g białej czekolady
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku o pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki stołowe prawdziwego kakao
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 100 g mascarpone
  • 1 1/2 łyżki Baileys Irisch Cream


  • Jak to się robi??

    1. Ubijamy jajko dodając mleko, wodę i masło nadal ubijając (składniki mokre)




    2. Dodajemy powoli mąkę, proszek do pieczenia, sól, kakao i cukier puder. Mieszamy łyżką, aż wszystkie składniki połączą się.



     3. Wlewamy do smaku Baileys Irish Cream i mieszamy.



    4. Dodajemy pokrojoną w kostkę białą czekoladę i mieszamy.





    5. W osobnej misce ubijamy serek mascarpone z Baileys.



    Wykładamy foremki papilotkami. Nakładamy ciasto ok 2/3 papilotki. Następnie nakładamy 1 łyżeczkę serka mascarpone z Baileysem. Przykrywamy znowu ciastem. Przyozdabiamy białą czekoladą, płatkami  migdałowymi.




    Wkładamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C.



    czwartek, 19 kwietnia 2012

    Ricotta z brzoskwinią oprószona migdałami i czekoladą. Muffinka idealna na popołudnie z przyjaciółką

    Kochani!
    Mam kolejne wyzwanie. Spotkanie z przyjaciółką ze szkolnej ławki na które obowiązkowo mam wstawić się z muffinkami. Jak spotkanie kobiece to wiedzialam, że papilotki muszą być różowe, ale co w środku??
    Ricotta, brzoskwinie, czekolada i muffinki... Brzmi smakowicie prawda??




    Składniki:
  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej 
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki serka ricotta
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek 
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szklanka pokrojonej brzoskwini i z puszki
  • 1/3 szklanki soku z brzoskwiń
  • 1/2 szklanki groszku czekoladowego
  • płatki migdałowe do pospania

  • Jak to sie robi?

    1. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól (składniki suche)

    2. Ubijamy jajka.


    3. Dodajemy stopniowo do ubitych jajek, brązowy cukier, cukier waniliowy, oliwę oraz serek ricotta i miksujemy. (składniki mokre)




    4. Wlewamy składniki mokre do suchych i mieszamy łyżką, aż składniki się połączą.




    5. Dodajemy pokrojone brzoskwinie.



    6. Wlewamy sok z brzoskwiń i delikatnie mieszamy.



    7. Wsypujemy groszek czekoladowy i mieszamy.



    8. Wlewamy ciasto do papilotek wcześniej wsadzonych do foremek i przozdabiamy płatkami migdałowymi.



    Muffinki wsadzamy do nagrzanego do 180 stopniC piekarnika na ok 30-35 minut.
    Efekt jest tak pyszny jak piękny wizualnie :-)

    

    poniedziałek, 16 kwietnia 2012

    Muffinki prosto z Karaibów- wypełnione mango i oprószone kokosem

    Kochani!
    Dzisiaj piekłam dla mojej przyjaciółki. Szukałam czegoś, co mogłoby ją zaskoczyć. Zaczęłam wspominać stare dobre dzieje i mnóstwo wspaniałych chwil, które miałyśmy szczęście dzielić razem. Pamiętam też, że kiedyś na facebooku była taka aplikacja, która niczym wróżka przewidywała, gdzie będziemy mieszkać za 10 lat. Zrobiłyśmy niezależnie test i wyszło nam, że będziemy mieszkać na rajskich plażach na Karaibach. Ahhhh bajka prawda?? Idealne miesjce dla nas. I co sie okazalo? Dosłownie w ciągu kilku miesięcy poznałam mężczyznę mojego życia, który właśnie stamtąd pochodzi. heheheh. Także facebook jak dobry duch wie wszystko  :-))) Więc Kinia wszystko przed nami. Może uda nam sie kiedyś osiedlić na tych Karaibach.
    Stąd też mój pomysł na dzisiejszą muffinkę pachnącą typowymi zapachami Karaibów. Trzeba się w końcu przyzywczajać!
    Muffinki mają oryginalny smak.Połączenie mango z kokosem jest naprawdę wyjątkowe, a przyprawy nadają dość intensywną korzenną nutę. Z całą odpowiedzialnością polecam poddać się temu szaleństwu muffinkowemu!





    Składniki:
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
    1/4 łyżeczki soli
    1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
    1/4 łyżeczki cynamonu
    1 łyżeczkę sody oczyszczonej
    1/4 szklanki cukru z agawy lub 1/2 szklanki miodu
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1/4 szklanki mleka
    1/4 szklanki oliwy z oliwek
    1 jajko
    1 szklanka puree z mango
    1/3 szklanki wiórków kokosowych

    Jak to sie robi?
    1. Mieszamy mąke pszenną, makę pełnoziarnistą, przyprawy, sól i sodę oczyszczoną (składniki suche)


    2. Ubijamy jajko

    3. Do ubitego jajka dodajemy mleko, oliwę, cukier waniliowy i cukier z agawy lub miód i miksujemy.

    4. Dodajemy puree z mango i miksujemy, aż powstanie jednolita masa





    5. Dodajemy mieszankę do miski ze składnikami suchymi i mieszamy ręcznie łyżką.

    6. Dodajemy wiórki kokosowe zostawiając trochę do dekoracji.



    Wlewamy ciasto do papilotek i dekorujemy wiórkami kokosowymi.



    Wsadzamy na ok 30 minut do nagrzanego do 180-200 stopni C piekarnika.

    Włączamy filmik na youtube z Karaibów i praktycznie czujemy sie jakbyśmy tam byli :-)







    piątek, 6 kwietnia 2012

    Wielkanocne muffinki ze świeżo startą cytryną-bezglutenowe

    Kochani!
    Już od kilku dni myślałam jak to zrobić, żeby wszystkich którzy ze mną muffinkują zadowolić. A mianowicie jak zaproponować muffinki, które będą pachnąć wielkanocą, będą smaczne, wyjątkowe, bezglutenowe. I udalo się!!! Pomimo, że bezglutenowe to naprawdę pyszne. Mówiąc szczerze nie lubię cytryny w cieście, ale musze przyznać, że w tej kompozycji smakuje naprawdę wyśmiecie. Może dlatego, że nie dodajemy żadnych sztucznych kwasków cytrynowych, tylko skórkę ze świeżo startej cytryny.
    U mnie już wszystkie muffinki zniknęły, więc zabieram się za pieczenie kolejnej porcji ;-)

    Kochani wesołych zdrowych i spędzonych w rodzinnej atmosferze śsmiechu i radości Świąt Wielkiej Nocy! Oby wraz z wiosną narodziły się nowe pomysły, wyzwania, propozycje, które będa początkiem nowej przygody życiowej! Miłości!!




    Składniki:
    200 g miałkich migdałów
    3/4 szklanki mąki kukurydzianej
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 jajka
    skórka starta z 3 cytryn
    kostka masła
    3/4 szklanki cukru
    Pisaki cukrowe z Dr. Otkera do przyozdobienia

    Jak to się robi?

    1. Ucieramy masło z cukrem na puszysty krem.


    2. Mieszamy w osobnej misce migdały, mąkę kukurydzianą,  proszek do pieczenia (składniki suche)

    3. Dodajemy partiami do utartego masła z cukrem składniki suche na przemian z jajkami i miksujemy.



    4. Dodajemy świeżo startą skórkę z cytryny i mieszamy.




    5. Pozostawiamy trochę startej skórki z cytryny do posypania na wierzchu.





    5. Na koniec wedle wlasnej fantazji  przyozdabiamy muffinki, aby nadać im charakteru świątecznego.


    Wkładamy na ok 30 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.