Blog młodej mamy o eksperymentach muffinkowych dedykowany wszystkim moim przyjaciołom rozrzuconym po całym świecie z którymi na co dzień nie mogę wypić pysznej kawy i dialektując się smakiem muffinek spędzać z nimi niezapomniane chwile. Blog zawiera Przepisy na muffinki, szybkie, niezawodne, pachnące, zachwycające babeczki. Słodkie, ostre, pikantne, alkoholowe, korzenne, owocowe, orzechowe, niskokaloryczne, dietetyczne, bezglutenowe, zdrowe przekąski muffinkowe dla każdego, dla dzieciaków, dla kobiet w ciąży, dla osob o wyrafinowanym smaku. Po prostu apetyczne muffinki, które zawsze poprawią nam nastrój, zaczarują nasz dzień, ukoronują każde przyjęcie, uroczystość, czy też poratują jak przyjdą niespodziewani goście, których chcemy poczęstować czymś wyjątkowym. Nie musisz być mistrzem cukiernictwa, aby zaskoczyć innych niepowtarzalnymi muffinkami o smaku i zapachu, którego nie da się zapomnieć. MUFFINKUJ Z NAMI!

wtorek, 31 stycznia 2012

"Bella Italia"- muffinki mini pizzerinki o zapachu włoskiego słońca z fetą i suszonymi pomidorami

Kochani!
Dzisiaj taki mróz za oknem, że nie mam zamiaru wychodzić z  domu. Brrrrrr

Wraz z moją malutką 3 miesięczną córeczką natrafiłyśmy na jakiś film o mojej kochanej Italii. Jejku jak ja marzę o tym, żeby teraz tam być!
Stąd też błyskawicznie w mojej głowie zaświtało! To jest inspiracja, żeby zrobić muffinki mini pizzerinki. Ależ one pachną włoskimi przyprawami, aż cały dom przesiąknął tym cudownym zapachem wspomnienia lata. Super przekąska do pracy czy przystawka na przyjęcie organizowane w domu. W końcu jest karnawał! A domówki teraz baaaardzo popularne!:-)


A o to przepis!

Składniki:
1 jajko
1/4 szklanki wody
1 szklanka mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
2 łyżki ziół włoskich
1 łyżka poszatkowanej świeżej bazyli, oregano
1 kubek tartego sera zółtego
1/2 kubka pokrojonego w kostkę sera fety
1/2 kubka pokrojonych w kostkę suszonych pomidorów w oleju
1/2 kubka oleju z suszonych pomidorów
1/4 kubka mleka


Jak to się robi?

Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz, zioła, przyprawy włoskie
Dodajemy fetę, suszone pomidory, olej i mleko


 Ubijamy jajko z wodą



Wlewamy ubite jajko do uprzednio wymieszanego ciasta.


 Wlewamy ciasto do papierowych foremek i wkładamy do muffinkowej blaszki do pieczenia.
Pieczemy 15 min w temperaturze 200 stopni.




PALCE LIZAĆ!!!!





czwartek, 26 stycznia 2012

Zdrowe kukurydziane muffinki waniliowo-brzoskwiniowe z białą czekoladą

Kochani!
Dzisiaj  moja córeczka kończy 3 miesiące więc pomyślałam, że zrobię na szybko coś lekkiego, ale równocześnie owocowego bo tak tęsknie za latem!! Nadal karmię wiec zrobiłam muffinki ala dietetyczne aczkolwiek czekolada musi być obowiązkowo- tym razem muffinkujemy z białą czekoladą!! :-))

Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki mąki kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 opakowania cukru waniliowego
3/4 szklanki cukru trzcinowego
1 tabliczka białej czekolady
90 ml oleju
1 jajko
200 ml mleka
2 połówki brzoskwini z puszki

Jak to się robi?

Mieszamy mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, cukier trzicniowy i cukier waniliowy.
Ubijamy olej, jajko i mleko.
Mieszamy składniki mokre z suchymi. Dodajemy pokrojone drobno brzoskwinie oraz pokrojone tabliczki czekolady.

Wykładamy blaszkę na muffinki papierowymi foremkami i wlewamy ciasto.
Dekorujemy kawałkami brzoskwiń, orzechami, migdałami, płatkami czekolady czyli wszystkim tym na co mamy ochotę :-)))

Pieczemy ok 20-25 minut w temperaturze 180-200 stopni
Ja posypałam kilka muffinek taką kolorową posypką, która tak mi przypomina moje dzieciństwo. Ale się rozmarzyłam. Mam nadzieje, że Wy też się rozmarzycie jak będzie delektować się muffinkami bo naprawdę są wyśmienite!!



sobota, 21 stycznia 2012

Muffinka marchewkowo-migdałowa

Kochani,
Moja serdeczna przyjaciółka poprosiła mnie wczoraj o przepis na szybkie muffinki na przyjęcie urodzinowe synka. Tak myślałam i myślalam i mam!! Muffinka smaczna i zdrowa w sam raz dla dzieciaków, ale nie tylko!
Dlatego dzisiaj troszkę zdrowo i warzywnie. Nie mamy już niestety sezonu na świeże owoce, ale to nie znaczy, że nie możemy zrobić zdrowej witaminowej przekąski. Zaletą jest też to, że muffinka jest niskokaloryczna ze względu na to, że użwamy minimalną ilość mąki pszennej.

Składniki:
200 g marchewki
200 g migdałów mielonych
50 g migdałów (blaszki)
50 g mąki
4 jajka
180 g cukru
2 łyżeczki proszku
1 łyżeczka cynamonu

Jak to się robi??
1. Ubijamy jajka z cukrem dodajemy startą drobno marchewkę i zmielone migdały i cynamon
2. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mieszamy
3. Wlewamy ciasto do foremek muffinkowych i dekorujemy posypując migdalami
  Pieczemy 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
.


SMACZNEGO!
Udanej zabawy urodzinowej kochana!

czwartek, 19 stycznia 2012

Muffinka z niczego- bananowo-kakaowa

Kochani wielbiciele muffinek!
Mam dobrą dla Was wiadomość. W związku z totalnie nie przyjazną pogodą za oknem pochłaniam się eksperymentom muffinkowym częściej niż raz w tygodniu !!! Jak wyczarować coś dobrego i słodkiego  z niczego?? Oto sposób.

Dzisiaj super prosty przepis na muffinke bananowo-kakaową, która jest idealna jak ma się chandrę na coś słodkiego, a w domu czekolady brak, albo właśnie mają wpaść znajomi na kawkę a my nic nie mamy słodkiego. 

Dodatkowym wg. mnie mega atutem tego przepisu jest to, że wykorzystujemy bardzo dojrzałe banany, których właśnie np. ja nie lubię jeść i też nie lubię wyrzucać jedzenia. Stąd ten pomysł na muffinke z bananem.

Składniki:
3 bardzo dojrzałe banany
3 łyżki dobrej jakości gorzkiego kakao
1/2 szklanki oleju roślinnego
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej


Jak to się robi??
Gnieciemy widelcem lub mikserem banany. Dodajemy olej, jajko i cukier i mieszamy- składniki mokre
W osobnej misce mieszamy mąke, sodę i kakao- składniki suche.
 Mieszamy składniki wsypując składniki suche do mokrych.
 Można ewentualnie troszkę poeksperymentować i upiększyć nasze muffinki, aby każda wyglądała na inną, w tym celu na wierzch możemy posypać tym co mamy pod ręką np. migdały, kokos czy orzechy :-)))))

Gotowe! Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15-20 minut.  

I jak Wam smakuje?? Czym posypaliście Wasze muffinki?? Czekam na Wasze muffinkowe wariacje :-)))


poniedziałek, 16 stycznia 2012

Super kruche ciasteczka z czekoladą

Kochani!
Dzisiaj mała odmiana. Postanowiłam zrobić kruche ciasteczka zamiast muffinek :-) Eksperyment się udał bo zaraz po tm jak zrobiłam zdjęcie na bloga ciasteczka rozeszły się w ekspresowym tempie, ale na szczęście równie ekspresowo się je robi :-)))


Składniki:
100g łezek czekoladowych
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajko z lodówki
1 żółtko z lodówki
300 g mąki
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
150 g masła
100 g cukru pudru
126 g cukru trzcinowego

Jak to się robi??
Topimy masło w rondelku i odstawiamy, żeby przestygło.
Mieszamy w osobnej misce cukier trzcinowy i cukier puder.
Zalewamy wymieszany cukier z przestudzonym roztopionym masłem
Dodajemy ekstrakt waniliowy oraz jajko i żółtko i mieszamy aż usyskamy jednolitą masę
Do uzyskanej masy wsypujemy powoli mąkę i sodę i mieszamy do momentu aż składniki się dobrze połączą
Do uzyskanej masy dodajemy łezki czekolady i mieszamy
Następnie łyżką np. do lodów nabieramy ciasto i nakładamy na blaszkę i lekko przygniatamy ręką aby je spłaszczyć.
Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy przez 15-17 minut, aż ciasteczka lekko się zarumienią po bokach.
Ciasteczka nie są badzo słodkie. Są bardzo kruche.

Wiem co powiecie. Eee tam tyle jest przeróżnych ciastek w sklepie. Idziesz i kupujesz i już! Ale uwierzcie mi niemożliwe, żeby znaleźć podobne w sklepie. Dlatego zabierajcie się do pieczenia i zaproście przyjaciela na kawkę :-))))  Smacznego!!!

czwartek, 12 stycznia 2012

Mini orkiszowa szarlotka oprószona cynamonem i migdałami

Kochani!
Jest niby to zima niby to jesień i jakoś tak smutno za oknem wiec czas na mały rozweselacz- Muffinka jabłkowo-migdałowa z miodem oprószona cynamonem i brązowym cukrem. Po prostu poezja!!!


Oto przepis!

Składnki:
forma na 12 muffinek
2 łyżeczki cynamonu mielonego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka mąki orkiszowej (lub zwykłej jak nie macie)
75g całych migdałów
pół szklanki cukru trzcinowego plus dodatkowo 2 łyżki
pół szklanki płynnego miodu
pół szklanki oleju roślinnego
1/4 szklanki jogurtu pitnego
2 jajka
2 jabłka

Czas pieczenia 20 min
Temperatura: 200 stopni

1. Obieramy jabłka, usuwamy gniazda i kroimi na kosteczkę
2. Do miski wsypujemy tzw składki suche czyli: mąkę, proszek do pieczenia, i 1 łyżeczkę cynamonu
3. Do osobnej miski miksujemy cukier trzcinowy, miód, jogurt, olej i jajka
4. Siekamy migdały i połowe wrzucamy do miski z mąką a resztę odkładamy do osobnej miseczki dodajemy 1 łyżeczkę cynamonu i 2 łyżki cukru trzcinowego i to jest właśnie posypka na wierzch muffinek
5. Mieszamy mokre składki z suchymi i mieszamy.
6. Dodajemy jabłka i pokrojone migdały i delikatnie mieszamy. Im mniej mieszamy tym muffinki będą lżejsze.
7. Nakładamy ciasto do foremek i prószymy wcześniej przygotowana posypką
8. Wkładamy do piekarnika na 20 min i potem już tylko niebo w gębie :-)))

SMACZNEGO!!